≫ 

Makedonska pravoslavna crkva želi da promeni ime da bi bila priznata: Ovo je predlog novog naziva, javnost zaprepašćena

Pošto nije našla majku, jer Bugarska crkva nije htela da je usvoji, Makedonska crkva se odlučila na neočikivan potez

  • 5

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslvna crkva – Ohridska Arhiepiskopija (MPC-OA) poslala je pismo Vaseljenskoj patrijarišiji u kome traži promenu svog imena, objavio je Romfae, jedno od najuticajnijih crkvenih glasila u Grčkoj, prenosi skopski list Sloboden pečat.

MPC-OA je u pismu navodno zatražila novo ime u kome neće biti sadržan termin Makedonija, odnosno predlaže da se preimenuje u "Ohridska i Justinijana Prima arhiepiskopija".

>>> Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva od Bugara dobila blagodatni oganj (FOTO)

Na ovaj iznenađujuće neočekivan potez, Makedonska pravoslvna crkva – Ohridska Arhiepiskopija se odlučila nakon neuspešnog zahteva da je "usvoji" Bugarska crkva i da joj bude crkva - majka, ako prizna autokefalnost MPC-OA.

MPC je pedesetih godina prošlog veka od SPC, u čijem je sastavu tada bila, dobila autonomiju - Foto: D. Joksic

Makedonska pravoslavna crkva je pedesetih godina prošlog veka od Srpske pravoslavne crkve, u čijem je sastavu tada bila, dobila autonomiju, ali je 1967. godine samovoljno proglasila autokefalnost. Radi toga MPC, koja je pre nekoliko godina dopunila naziv u Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija, ne priznaje ni jedna pomesna pravoslavna crkva u svetu, a Srpska pravoslavna crkva je smatra raskolničkom.

Da bi bila priznata, MPC-OA sada pristaje da ponovo promeni svoje ime i, šta više, iz njega izbaci termin Makedonska.

Informaciju o poslatom pismu potvrdila je i Vaseljenska patrijaršija, koja je u svom saopštenju navele da je osim zahteva MPC-OA, kod njih stiglo pismo i premijera Zorana Zaeva, koji je od Sinoda Vaseljenske patrijaršije zatražio da MPC-OA vrati u kanonski poredak pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

- Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije je razmotrio zahtev raskolničke crkve u Skoplju, podkrepljen pismom premijera BJRM, Zorana Zaeva, koji od Carigradske patrijaršije traži da preduzme inicijativu vraćanja šizmatičke crkve u kanonski poredak pod imenom Ohridska arhiepiskopija - navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Premijer Zaev to negira i tvrdi da niko nije tražio niti može da promeni ime Makedonske pravoslavne crkve. Zaev je ogovarajući na pitanja poslanika u makedonskom parlamentu rekao da ime makedonske crkve nije predmet bilo kakvih dilema ili pregovora.

Objasnio je da je pismo Vaseljenskom patrijarhu uputio tražeći pomoć u vezi konačnog rešenja crkvenog spora koji postoji od obnove Ohridske arhiepiskopije.

Zoran Zaev je od Sinoda Vaseljenske patrijaršije zatražio da MPC-OA vrati u kanonski poredak - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Portparol Sinoda MPC-OA, mitropolit debarsko-kičevski Timotej je za skopski list Sloboden pečat priznao da je bilo poslato takvo pismo, ali je njime bilo zatraženo da im se dodeli autokefalni status i ništa više.

- Mi smo svesni da će nas Grci veoma teško priznati pod imenom MPC, ali, ipak, Ohridska arhiepiskopija za nas predstavlja istoriju i dostojanstveno ime. Ja ne znam kakvo je pismo poslao premijer Zaev, ali mi smo obnovili Ohridsku arhiepiskopiju u licu MPC, pa ako nam priznaju Ohridsku arhiepiskopiju, to će značiti da imamo 1000-godišnju istoriju. Svako ko bar malo razmišlja treba da bude zahvalan ako nam daju OA, umesto MPC, koja je stvorena 1946. godine - objašnjava Timotej.

Odluka MPC-OA da se odrekne od svog makedonskog imena, iako to od njih niko nije tražio, zaprepastila je makedonsku javnost.

Urednik portala plusinfo.mk, analitičar i komentator Branko Gerovski podseća da ni Srpska, ni Bugarska, pa ni Grčka crkva nisu od Makedonske crkve tražile da promeni svoje ime u zamenu za dobijanje autonomije.

- Pitam i tražim jasan i nedvosmislen odgovor od vladika MPC - ko vas je naterao da se odreknete imena makedonska? Ko i zašto? I ko vas je ovlastio da napravite tako nešto? Narod kome služite i koji vas gošćava? Bog lično? - upitao je Gerovski, ali odgovor nije dobio.

VIDEO: Crkva gradi stanove

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    31. maj 2018 | 20:47

    Аутономна Охридска Архиепископија постоји и она је под јурисдикцијом Српске Православне Цркве. Има свој Синод, епископије, архиепископа, епископе... Не постоји (нити је икад постојала) нека "македонска православна црква" (као ни црногорска, украјинска, хрватска и друге измишљене "цркве")

  • Косингас

    31. maj 2018 | 18:01

    Чекај, чекај... Траже име Охридска архиепископија и настављање традиције од 1.000 година. Па, Свети Сава је добио аутокефалност за СПЦ баш преко Охридске архиепископије... Колико кривотворе истину, и колико је лажирају... Туга

  • Dragan

    31. maj 2018 | 18:28

    Nek bude Skopska pravoslavna crkva i Skopska drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA