≫ 

Ponovo protesti ispred Sobranja: Zaev poručio da bi mogao da pokrene smenu predsednika Makedonije

Deo njih je iznosio zamerke na intervenciju policije od pre dva dana i poručio da su tu da na miran način iskažu svoj revolt zbog dogovora Atine i Skoplja

  • 3

Građani su ponovo izašli ispred Sobranja u Skoplju da bi izrazili neslaganje sa potpisanim dogovorom o promeni imena države u Republika Severna MakedonijaProtest je sinoć protekao mirno i bez incidenata, javila je agencija MIA.

Okupljanje je počelo u 20 sati, blokadoma bulevara 11. oktobar, a istovremeno pripadnici policije su se rasporedili ispred zgrade parlamenta.

Ne smiruju se protesti u Skoplju: Okupljeni ispred Sobranja uzvikuju "Makedonija, jedno ime imamo" (FOTO)

Učesnici protesta su uzvikivali "Ostavka", skandirali ime predsednika Ðorđa Ivanova a čuli su se i povici "Ime ne damo, Makedonija Makedoncima", navodi MIA.

Na improvizovanoj bini građani su izražavali svoje stavove u vezi sa potpisanim dogovorom sa Grčkom.

Protesti u Makedoniji Foto: AP/Tanjug

Deo njih je iznosio zamerke na intervenciju policije od pre dva dana i poručio da su tu da na miran način iskažu svoj revolt zbog dogovora Atine i Skoplja.

Demontranti su najavili da će nastaviti proteste i da će se svake večeri od 20 sati okupljati ispred Sobranja dok ne bude povučen dogovor o promeni imena.

Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta je ranije danas, bez prisustva članova opozicije, usvojio Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Prethodno, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o tom zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najuticajniju opozicionu VRMO-DPMNE bilo neprihvatljivo pa su poslaniti te stranke napustili sednicu i najavili da više neće učestvovali u odlučivanju o ratifikaciji.

Protesti ispred Sobranja Foto: AP/Tanjug

ZAEV: AKO TREBA TRAŽIĆEMO SMENU IVANOVA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv predsednika Ðorđa Ivanova, kako se ne bi dovolilo "da bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu".

Zaev je za TV stanicu Kanal 5 naveo da postoji želja za ukrupnjavanjem parlamentarne većine kao i da će pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova samo ako budu morali.

Premijer Makedonije Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Zaev je dodao da veruje da će makedonski građani doneti mudru odluku i da sada imaju šansu da izađu na referendum na kojem će , uveren je on, ogromna većina podržati perspektive koje su na dohvat Makedoniji nakon postizanja dogovora sa Atinom o novom nazivu te zemlje.

- Rezultat referenduma će biti obavezujući, što znači da ako se većina izjasni za, onda je sporazum validan, ali ako većina bude protiv, onda ratifikacija sporazuma kao ni dogovoreno ime ne važe - objasnio je Zaev za tv stanicu Kanal 5.

On je dodao da se nada da predsednik Ðorđe Ivanov neće vršiti opstrukciju procesa koji slede, prenela je MIA.

Zaev je kazao da je sporazum ogroman dobitak za Makedoniju i pozvao građane da ga pažljivo pročitaju sporazum da bi, kako je rekao, uvideli da je doneto pravedno i mudro rešenje.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    20. jun 2018 | 10:40

    Ne bio ja u kozi izdajice Zaeva, ne vole ga ni Siptari a ni njegov narod. Tesko njemu kada ga puste niz vodu i jedni i drugi, zalosno je sto on toga nije svestan jer je previse narcisoidan.

  • sloba

    20. jun 2018 | 09:17

    Zasta se oni bune?ostalo im je ime makedonija da li je severna ili juzna nije bitno.Ako hoce SEVERNA MAKEDONIJA u nato i eu ima da radi sta im evropa kaze. To je samo politicki sukob izmedju stranaka

  • Gidri

    20. jun 2018 | 10:30

    Samo rade po naredbi EU i NATO. I jedni i drugi. Bicemo okruzeni sa svih strana. Hajde budi pametan? Hteli ne hteli usisace nas. I ako izbije bilo kakav sukob sa Rusijom, bicemo legitimna meta. Kakav paradoks...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA