0

Cesarov život na novoj adresi: Dečak već dve godine upisan u italijansku školu, a evo šta su poručile hrvatske vlasti (FOTO) (VIDEO)

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku

Nakon strašne drame koju je dečar Cesar Avenati (8) doživeo pre nekoliko dana kada ga je otac Alesandro na silu odvojio od majke Nine Kuluz i uvukao u automobil, centar za socijalnu rad iz Splita kontaktiraće Socijalnu službu u Moncalieriju u Italiji gde je njegova nova adresa, u porodičnoj kući njegovog oca, kako bi nadzirali uključenje dečaka u novu sredinu.

Cesar je već dve godine upisan u "Institut za opšte obrazovanje i istoriju" u Moncalieriju koji pod svojim okriljem ima predškolske ustanove, osnovne i srednje škole.

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku i da će mu se sin vratiti kući.

Nina krenula za sinom Cesarom u Italiju: Pokušala je da čuje svoje dete, ali se njen bivši muž nije javljao (VIDEO)

Kako do toga nije došlo, morao je da odlazi kod direktorke i da objašnjava zašto nije doveo sina jer je u Italiji kao i u Hrvatskoj krivično delo ako roditelji ne šalju dete u školu, pa obrazovne ustanove reaguju po službenoj dužnosti.

Od početka je preko škole sarađivao sa stručnim službama uključujući i psihologa kako bi osigurao za Cesara što bezbolniji povratak.

Nakon što je sprovedana predaja dečaka ocu Italijanu u utorak ujutru na splitskim Pujankama u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom iz 2012. godine, oglasio se Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa koji je nezadovoljan tokom događaja i očekuje izveštaj kako bi utvrdio da li treba preduzeti neke korake.

Prema njegovoj izjavi, sporno je što tokom predaje dečaka nije bio prisutan nadležni izvršni sudija. U stanu na Pujankama je umesto sudije bio sudski izvršitelj.

Ministar nije učestvovao na takvim predajama tako da nije upoznat kako tokom predaje dece uvek postupak sprovodi sudski izvršitelj koji sastavlja i zapisnik, kako je i omogućeno Pravilnikom koji reguliše prisilnu predaju deteta.

Dečak nije želeo da se odvoji od majke Foto: Privatna arhiva

Prisilne predaje dece nisu neuobičajene, ali nisu sve medijski eksponirane, pa se uglavnom radi o predajama koje sprovode centri za socijalnu rad koji oduzimaju decu roditeljima. Čak i u slučajevima kada se radi o roditeljima nasilnicima koji zlostavljaju i zapuštaju decu, ona nikada ne odlaze dobrovoljno od njih već se moraju na silu odvoditi.

- Biće određenih izmena u Pravilniku o postupanju u predajnom postupku kada je reč o detetu. Ja kao ministar ne mogu da menjam zakon, ali ćemo u tom postupku odrediti da važniju ulogu imaju veštaci, mislim da je to dobro. Takođe će sudije morati da budu na mestu gde se ureduje i pritom treba izbeći svaku vrstu prisile - poručio je Bošnjaković.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ministar verovatno nije upoznat s činjenicom da upravo veštaci vode glavnu reč pre odluke o sprovođenju predaje deteta koja je zadnja mera i primenjuje se tek kada je neophodna, tj. kada je dogovor između stranaka nemoguć.

Što se tiče najavljenih izmena Pravilnika o tome se izjasnila i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljka za decu.

- Povodom objave Nacrta pravilnika u aplikaciji javnog savetovanja, obratili smo se Ministarstvu pravosuđa. Predložili smo da se odustane od donošenja Pravilnika smatrajući, između ostaloga, da je predložena dopuna uvod u pravnu nesigurnost i koliziju odredbi različite pravne snage – odgovorila je na upit o izmenama Pravilnika.

Protiv navedenih izmena izjasnila se i Poliklinika za zaštitu dece i mladih grada Zagreba, Udruženje sudija za omladinu,porodičnih sudija i stručnjaka za decu i omladinu. Poliklinika se nakon sprovedene predaje Cesara Avenatija ocu oglasila i saopštenjem.

- To su situacije koje su izuzetno stresne za celu porodicu, pogotovo za decu, a neretko mogu dosezati i nivo traume. Situacije u kojima je donesena odluka o predaji uvek su rezultat nedostatka kapaciteta roditelja da, iz različitih razloga, uvide poziciju deteta, a onda i da postupe u najboljem interesu za dete.

Upravo iz tog razloga one neminovno rezultiraju jednom stranom koja je nezadovoljna odlukom. U tom kontekstu u većini slučajeva situacija predaje, bez obzira na to što je ona određena nakon temeljitih uviđaja i analiza brojnih stručnjaka iz područja zaštite deteta (psihologa, socijalnih radnika, posebnih zastupnika, sudija, lekara…) postaje traumatična za dete koje se kontinuirano nalazi u poziciji u kojoj se za njega/nju vodi rat, rat između onih koji bi trebalo da budu glavni izvori podrške i osećaja sigurnosti. Ovakav kontekst odrastanja neminovno ostavlja dugoročne posledice na mentalno zdravlje dece - naveli su stručnjaci zagrebačke poliklinike.

VIDEO: Tata mu je debitovao na Mundijalu a on plače dok ga gleda na terenu

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)

Tagovi: Alesandro Avenati, Cesare Avenati, Dete, Hrvatska, Italija, Majka, Nina Kuluz, otac, Škola, Split, Starateljstvo, Sudjenje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Čobanina ubio grom u Makedoniji

Potresne reči majke pokojnog Davida Dragičevića paraju dušu: "Zašto ti da odeš prvi, a ja da ostanem"

Drama pritvorene Beograđanke se nastavlja: Sara briznula u plač kada je videla oca

Britanka koju su Hrvati našli u moru sama skočila sa kruzera? Pila i svađala se sa dečkom, pa napravila štetu od 600.000 dolara (FOTO) (VIDEO)

Žena bacila kofu izmeta na zgradu hrvatske vlade i poručila "gospodi" samo jedno (FOTO)

Jezivi sudar Srba u Crnoj Gori: Delovi automobila rasuti po putu, žena na mestu suvozača teže povređena (VIDEO)

Beogradske prostitutke najtraženije na Jadranu: Otimaju posao Hrvaticama i Crnogorkama, a za dan zarade i do 8.000 evra

Hrvati podižu Tuđmanu spomenik: Nisu mogli da se dogovore oko lokacije, pa ga postavljaju na mesto "masonske piramide"

Hrvatski novinar je šokirao sve skandaloznom kolumnom o Jasenovcu: "Bilo je tamo i muzike, zabave, pozorišnih predstava"

Najtužniji prizor na hrvatskoj plaži: More izbacilo mrtvog delfina (VIDEO)

Najveća zarada isplaćena julu u Crnoj Gori je 22.000 evra: Evo čime se najplaćeniji đetić bavi

Bežite, ljudi! Pepeo pada po nama, a vatra je sve bliže: Izbio požar u Petrovcu na moru, meštani u strahu da im ne izgore kuće

Grozomorstvo na sred parkinga: Pretukao bivšu nevenčanu ženu, pa je silovao

Zbogom Vili! Tužna vest stigla je iz Herceg Novog: Omiljeni pas Novljana je uspavan, a bio je jedan od najstarijih na svetu (FOTO)

Nisam ga bacio, ispao mi je: Fejsbuk zajednica pronašla osobu kojoj je pre pet godina u Ohridsko jezero upao venčani prsten (FOTO)

Bokser, poznat nakon što je zapalio svoj "porše" u Beogradu, sada je napravio novi skandal u Crnoj Gori

Dajte mi samo da čujem mamu ili baku, molim vas: Kada je videla srpskog konzula, Sara Vidak zaplakala

Slovenačka policija surovo kaznila mlade Kubance: Nisu imali novac da plate pa im uzeli i pasoše

Samo ležanje, bez toaleta i cigareta: Crnogorci brane titulu najvećeg džabalebaroša, a od sada i najduže čekanje na šalteru (FOTO) (VIDEO)

Beograđanka Sara Vidak ostaje u pritvoru od 30 dana u Crnoj Gori posle navodnog napada na sudiju

Veliki požar u manastiru gde je uhapšen Draža Mihailović: Vatrena stihija zahvatila konak na Preobraženje (VIDEO)

Zbog krađe tegova zaustavljeni vozovi na linji Beograd - Bar: Putnici iz revolta blokirali magistralu (FOTO)

Britanka i njen dečko pretučeni u Splitu: Žalili se na smeštaj, a onda su dobili brutalne batine (FOTO)

Monstrum koji je nožem iskasapio trudnu Kristinu, na suđenju počeo da se smeje: Sudija u šoku, tražene posebne mere obezbeđenja

Misteriozne okolnosti tragedije u Splitu: Mladić se kupao sa devojkom, grom ga je udario u plićaku! Čuli su se krici, ali nisu bili sami?

Radomir je skočio u vodu da spase psa i nestao: Policajci i ronioci ga traže danima, a sestra i majka mole za pomoć

Prst sudbine pokazao na njega: Munja ubila mladića dok se kupao s devojkom u Splitu

Mladić iz Hrvatske je u jeftinom avionu sreo poznatog političara i nije mogao da veruje kako se on ponašao

Sigurnim korakom u ambis? Nova "Đenova" preti s mosta Ujin potok kod Bara, pogled na konstrukciju izaziva jezu (FOTO)

Britanka pala sa kruzera u Jadransko more i plutala 10 sati: Hrvatski mornari je spasili nakon duge potrage (FOTO)

Došli na more, a u sobi ih sačekala zmija: Bokeljski vatrogasci imali su pune ruke posla (FOTO SA LICA MESTA)

U ovom hotelu u Ohridu sve funkcioniše savršeno, a radnici komuniciraju preko signalnih lampica (FOTO)

Beograđani brutalno pretukli glumca u Herceg Novom: Kažu da mu je lice deformisano od udaraca

Incident na Preobraženje: Policija sprečila mitropolita Amfilohija da obavi službu

Marko je nešto ozbiljno pogrešio kada ovakvom porukom moli Saru da mu sve oprosti (FOTO)

Još jedna provokacija Hrvata: Postavili Tompsonov plakat na mestu ustaškog logora, gde je ubijeno 3.000 Srba

Povređeni planinar je visio 3 sata na tankom užetu, na 600 metara nadmorske visine: Spasioci ga jedva izvukli živog po kiši i jakom nevremenu

Bizarni zahtevi bogatih turista na Jadranu: Kupe tekilu od 12.000 evra pa je ne otvore, traže da helikopterom vide na kojoj plaži nije gužva

Slika koja pobeđuje sve prepreke sveta: Hrvat i Srpkinja šetaju plažom držeći se za ruke (FOTO)

Beograđanka uhapšena u Kotoru je iz ugledne porodice: Studira 2 fakulteta, poliglota je, a na more je došla da se oporavi posle bolesti (FOTO)

Stravični detalji sudara u Istri u kojem je poginuo Beograđanin: Udario je u kamion i odbio se o drugi auto (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Mahnuo mi je i rekao da ide sa porodicom na izlet: Tuga u Istri nakon pogibije Igora na kojeg je naletela pijana gradska službenica