Dok nas bude, naša je obaveza da dolazimo na ovo mesto: Održan komemorativni skup žrtvama ustaškog logora Jadovno

Komemoraciju su organizovalii Srpsko narodno vijeće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista

  • 1

U Jadovnom, nedalako od Gospića, danas je održan komemorativni skup žrtvama ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag, a tom prilikom predstavljena je nova spomen-ploča sa hronologijom događaja u tom logorskom sistemu.

U tim logorima su aprila do avgusta 1941. ubijani i u jame ili u more pobacane hiljade Srba, Jevreja i Roma, kao i Hrvata koji se nisu pokorili režimu Nezavisne države Hrvatske.

Komemoraciju su organizovalii Srpsko narodno vijeće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Prognani Srbi iz Gospića moraju da plate uklanjanje ruševina svojih spaljenih kuća: Skandalozna odluka hrvatskih vlasti

Dan sećanja na Jadovno 1941. godine ponovno je, kao i prethodnih devet godina, bio povod da organizatori pozovu na "nepodeljenu posvećenost države i društva u iznošenju pune istine o uzrocima, razmerama i posledicama zločina koji su se događali od Velebita do Paga", prenosi Hina.

Spomenik ustaškim žrtvama logora Jadovno, kod sela Trnovac nedaleko od Gospića u Ličko-senjskoj županiji Republike Hrvatske. Rad je ovo Ratka Petrića iz 1988. godine koji je 1991. srušen pa obnovljen 2011. Foto: Wikimedia Commons/Marijan

"Dok nas ima, dok nas bude, naša je obaveza da dolazimo na ovo mesto", poručio je predsednk SNV-a Milorad Pupovac i upitao zašto se ne osudi, zašto se jasno ne kaže da danas znamenjima ustaštva nigde nije mesto.

Upitao je i zašto "ljudima iz politike i Crkve, društva u celini, ovo mesto nije mesto savesti".

U ime Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus je rekao da je ustaški režim bio "ozakonjeni genocid i da se po tome bitno razlikuje od zločina počinjenih u vreme komunizma". 

Šaranova jama na Velebitu nedaleko od logora Jadovno u koju su ustaše bacale preklane Srbe, Jevreje i Hrvate komuniste. Foto: Wikimedia Commons/Bastasic

Veljko Kajtazi, kao predstavnik romskog stradalničkog naroda i poslanik hrvatskog parlamenta, rekao je da današnja sloboda predstavlja obavezu da se sećamo onih koji su stradali, jer su naši životi protkani senom njihovog stradanja.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin podsetio je da je današnja referendumska nastojanja za "smanjenje prava nacionalnih manjina nazvao "mogućim prvim korakom do novih proterivanja, progona, nasilnog pokrštavanja, koncentracionih logora, pa možda i formiranja neke nove NDH, što se ne sme dogoditi".

VIDEO: ISTORIJSKA MISTERIJA! 7.100 SRBA JE NA OVOM MESTU OSTAVILO SVOJE ŽIVOTE: Tajna srpskog "Gazimestana"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    24. jun 2018 | 19:45

    Nije spomenik ustaskim zrtvama nego srpskim zrtvama ustaskig terora i genocida....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA