Makedonski parlament ratifikovao sporazum sa Grčkom: Predsednik Ivanov se više ništa ne pita, ali ima još jedan kec u rukavu

Predsednik Ivanov smatra da je sporazum neustavan i odbija da ga potpiše

  • 0

Poslanici makedonskog Sobranja ratifikovali su danas sporazum sa Grčkom o imenu, drugi put za dve nedelje, nakon što je predsednik Ðorđe Ivanov odbio da potpiše prethodni zakon.

Za Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom glasalo je 69 od 120 poslanika, prenosi AP.

Protesti u Atini i Solunu ne jenjavaju: Došlo je do sukoba, a blokirane su i glavne saobraćajnice

Svi poslanici vodeće opozicione partije uzdržali su se od glasanja, protestujući protiv sporazuma po kojem zemlja treba da promeni ime u Republika Severna Makedonija.

Predsednik Ivanov smatra da je sporazum neustavan i odbija da ga potpiše. Prema Ustavu zemlje, pošto poslanici drugi put rafitikuju dogovor, Ivanov više neće moći da ga blokira.

Međutim, predsednik može da odugovlači sa njegovim potpisivanjem što bi, ocenjuje AP, moglo da izazove ustavnu krizu i priredi novi ispit za premijera Zorana Zaeva.

Za punu primenu sporazuma biće potrebni meseci i on će biti predmet referenduma u Makedoniji i skupštinskog glasanja u Grčkoj.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA