≫ 

Održana komemoracija u Srebrenici: Hiljade ljudi odalo poštu nastradalima (VIDEO)

Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar

  • 33

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležene su 23. godine od zločina u Srebrenici, na kojem su se okupili predstavnici vlasti i građana, koji tu svake godine dolaze iz svih krajeva, a u Federaciji BiH je proglašen Dan žalosti.

Nakon obraćanja zvaničnika, delegacije su u Memorijalnom centru položile vence i odale poštu nastradalim. Nakon toga usledio je verski deo komemoracije i, kao svake godine, biće obavljen ukop fragmenata naknadno identifikovanih posmrtnih ostataka.

Spisak Majki Srebrenice je apsurdan! Linta: To je vid zastrašivanja srpskog naroda

U Srebrenici je održana i komemorativna sednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izveštajima, sve protiče mirno i u skladu s planom obezbeđenja današnjeg skupa.

Odavanje počasti nastradalima Foto: Tanjug/AP

Osim nadležnih iz policije RS, u Štabu su prisutni i predstavnici drugih bezbednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.

Komemoraciji je prisustvovala i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, lider srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedaić.

23 godine od zločina u Srebrenici Foto: Tanjug/AP

MUP RS je nosilac aktivnosti obezbeđenja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su takođe angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović jutros se oglasio na tviteru porukom da je u "Srebrenici počinjen strašan zločin".

- Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku evropsku budućnost gradimo na istini i pomirenju - napisao je Čović.

Inače, juče je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopštila da danas u Mostaru neće organizovati praćenje utakmice na Svetskom fudbalskom prvenstvu između Hrvatske i Engleske.

- Verujemo da će u sredu biti uvažen osećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali takođe uvažen i osećaj nade, vere i sreće zbog svetskog uspeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narodi mogu postići vrhunske rezultate i svetske uspehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobede s verom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedelju - poručili su iz HDZ-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    11. jul 2018 | 12:55

    Neka im bog podari raj.

  • 4C

    11. jul 2018 | 13:36

    Da li u njihovim novinama spominju i odaju pocast Srpskim zrtvama???

  • Miloš

    11. jul 2018 | 13:11

    Prilikom posete, predsednik Vučić je doživeo linč. Bošnjaci do danas nisu utvrdili ko je kriv za napad, pa niko nije lud da ode tamo i da strahuje da će neko da ga ubije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA