≫ 

Upala prvoj komšinici u kuću i "pozajmila" njenu kreditnu karticu pored koje je bio zapisan PIN: Ostalo je samo da prošeta do bankomata

59. godišnjakinja iskoristila je odsustvo svoje komšinice i ušla u njenu kuću, ukrala novčanik i bankovnu karticu. S karticom je u nekoliko navrata s bankomata podizala novac

  • 1

Da ponekad ni komšije nisu osobe od poverenja svedoči primer iz Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, gde je žena pokrala prvu komšinicu i "počistila" joj bankovni račun.

- Sprovedenom kriminalističkom istragom sumnja se da je žena (59), od 21. do 27. juna, u Ulici Andrije Kačića u Donjem Miholjcu, iskoristila odsustvo komšinice te upotrebom originalnog ključa ušla u kuću i ukrala novčanik i platnu karticu. S karticom je u nekoliko navrata s bankomata podigla novac. Oštećenoj vlasnici kreditne kartice (58) pričinjena je materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna - saopštila je tamošnja policija koja je protiv žene podnela krivičnu prijavu. 

Ženi koja je pokrala novac slede kaznene prijave zbog krađe i računarske prevare.

Iz policije godinama upozoravaju građane da budu oprezni i da nikome ne daju svoje lične podatke, a posebno da čuvaju bankovne kartice odvojene od PIN broja.

Kako bi sprečili ovakve slučajeve iz policije savetuju građanima da ne daju svoj PIN nikome; Foto: Pixabay.com

Da lopov ne mora ni imati fizički nečiju ličnu kartu, na svom primeru iskusio je, mladić (18) iz Dalja koji je ostao bez novca na bankovnom računu samo zato što je naseo na priču prevaranta.

On je preko elektronske pošte s nepoznatom osobom dogovorio prodaju svog mobilnog telefona, te je nepoznatoj osobi poslao fotografiju svoje bankovne kartice na koju mu je trebao uplatiti iznos od prodaje. Sledećeg dana mladić je otkrio da je neznanac njegovom bankovnom karticom, uz pomoć internet bankarstva, uplaćivao klađenje u kladionici u vrednosti od hiljadu kuna.

Ponekad su kradljivci i u kući. Tako je jednom prilikom dečko (19) iz lipičkog područja ukrao bankovnu karticu i PIN muškarcu (45) s kojim je živeo u istoj kući.

Da lopov ne mora ni imati fizički nečiju ličnu kartu, na svom primeru iskusio je, tada 18. godišnji mladić iz Dalja koji je ostao bez novca na bankovnom računu samo zato što je naseo na priču prevaranta; Foto: freeimages.com/miguel ugalde

Kako bi sprečili ovakve slučajeve iz policije savetuju građanima da ne daju svoj PIN nikome.

- Karticu i PIN broj uvek držite odvojeno. Ukoliko baš morate zapisati negde PIN, taj podatak ostavite na mestu gde do njega niko ne može doći, a nikako u novčaniku. U slučaju da sumnjate da ste oštećeni kaznenim delom odmah obavestite policiju - savetuje portparol Policijske uprave osječko-baranjske, Darijo Premec.

Iz policije kažu da posebno nije pametno zapisivati PIN broj na samu bankovnu karticu, što neki rade. To lopovima olakšava put do plena.

(Telegraf.rs/Glas Slavonije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    16. jul 2018 | 17:15

    Za sta pin sluzi nego da bude tajan kako niko ne bi mogao podici novac.Velika glupost ostaviti pin pored kartice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA