≫ 

Betonski simboli Jugoslavije: Ove monumentalne građevine u nekadašnjoj državi bile su zapanjujuće, a onda su i one propale (VIDEO)

Širom nekadašnje Jugoslavije, postoje spomenici koji svedoče o naizgled kontradiktornim vrednostima Titove socijalističke konfederacije

  • 6

U poslednje vreme sve više raste zanimanje za razne spomenike i građevine u bivšoj Jugoslaviji koji svojom veličinom i kreativnošću fasciniraju umetnike i naučnike širom sveta, prenosi CNN.

Jugoslavija je 1. januara 1957. godine prihvatila svet. Od tog dana, stranci su mogli da ulaze u zemlju bez viza, a hoteli su nicali brzinom JAT-ovog aviona. Ono što se pokazalo izvanrednim, bila je arhitektonska ambicija novih hotelskih kompleksa u zemlji.

>>> Čuveni crveni kiosk, simbol jednog vremena, na izložbi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku

Među najspektakularnijima bio je hotel "Haludovo Palace" na jadranskom ostrvu Krk, čiji je prvi investitor bio Bob Gučione iz Bruklina, inače izdavač časopisa Penthouse. Hotel je otvoren 1972. godine, a njegova prostrana, energična arhitektura, izgledala je poput seta za neki film o Džejmsu Bondu i sve to u socijalističkoj državi. Ipak, propao je godinu dana nakon otvaranja.

Kasnije je ponovno otvoren, pod državnom kontrolom, ali je tokom rata 1991. hotel pretvoren u izbeglički kamp. Prodat je 1995. godine, ali je šest godina nakon toga ponovo zatvoren. Od tada, ovaj hotel postao je prazna ruina, ali ga fotografi i dalje smatraju veoma privlačnim.

Širom nekadašnje Jugoslavije, postoje spomenici koji svedoče o naizgled kontradiktornim vrednostima Titove socijalističke konfederacije koje je zadesila slična sudbina kao i Haludovo. Ambiciozne kongresne dvorane i spomenici partizanima uništeni su tokom rata i postali su irelevantni zbog raspada nekadašnje zemlje.

U nacionalnom parku Sutjeska na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, stoji par upečatljivih apstraktnih betonskih skulptura nalik krilima, delo Miodraga Živkovića, koje su nastale početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Označavanju središte bitke za Sutjesku, jer je tamo Tito preokrenuo ishod borbe protiv nacističke Nemačke. Svake godine stotine hiljada Jugoslovena dolazilo bi da oda počast 7.000 partizana ubijenih na tom mestu.

Ipak, danas su te, nekad bele betonske skulpture poprilično usamljene i prljave. Nedavno klizište oštetilo je okruženje, dok je spomen-dvorana ispod Živkovićevog spomenika oštećena i vandalizovana.

Nekad bele betonske skulpture, danas su poprilično usamljene i prljave - Foto: flickr.com/Eniax

Na Svetskoj izložbi u Briselu 1958. godine, jugoslavenski paviljon bio je daleko udaljen od sovjetskog bloka, a bio je sačinjen od predivno lagane strukture– staklenih zidova, širokih, otvorenih ulaza i elegantnih stuba. Dizajnirao ga je Vjenceslav Rihter, a važio je za brilijantan odgovor na tešku sovjetsku školu socijalističkog realizma, arhitektonskog mamurluka Staljinovog ubistvenog "radničkog raja".

VIDEO Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    23. jul 2018 | 22:09

    To je nažalost samo odraz naše kulture, ustvari nedostatka kulture, mi smo samo krdo životinja!!! Ma kakva god da je bila ta JUGOSLAVIJA spomenici i simboli te JUGOSLAVIJE su morali ostati u dobrom stanju, ako ništa drugo, barem kao neke turističke atrakcije. Šta se stidimo prošlosti, šta se stidimo da smo bili JUGOSLOVENI. Bili smo nacija za poštovanja, a sada 6 šaka jada, sami sebe lažemo da je bolje ovako. Duša me boli kada moram da vadim pasoš tamo negdje na "domaćoj" granici. A vi moderni koji ćete da pljujete ovaj komentar bolje je da se poklopite i da ćutite.

  • Sina

    23. jul 2018 | 21:24

    Socijalisticka Jugoslavija je bila FEDERACiJA,a ne konfederavija.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    23. jul 2018 | 21:36

    Jugoslavija je bila FEDERACIJA,a dok smo se klanjali ovim spomenicima sve je bilo uredu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA