≫ 

Godinama nezakonito snimali đake u učionicama i toaletima u Podgorici: Sad moraju da izbrišu sav snimljeni materijal

Kontrolori AZLP smatraju da je uprava škole postavljanjem video nadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

  • 1

Podgorička Medicinska škola godinama je nezakonito snimala đake i nastavnike u učionicama, ali i u toaletima. Zbog toga im je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila da ukloni kamere, ali i izbriše sav snimljeni materijal.

- Ispoštovali smo naređenje Agencije - rekao je direktor škole Branimir Kostić za "Vijesti".

Agencija, na čijem je čelu Čedomir Mitrović, po prijavi je kontrolisala školu i utvrdila da su kamere kojima se vrši video nadzor instalirane u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno.

- Savet Agencije naredio je da se u ostavljenom roku izbrišu video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica), kao i video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u predsobljima toaleta gde su postavljeni umivaonici; da se fizički uklone kamere instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica) i kamere instalirane u predsobljima toaleta gde se nalaze umivaonici; da se na vidnom mestu istakne obaveštenje da je objekat pod video nadzorom”, navodi se u obrazloženju odluke AZLP.

Kostić tvrdi da su kamere postavljene isključivo radi zaštite i čuvanja imovine škole.

Zabranjeno snimanje sa bilo kakvom vrstom kamera u Makedoniji - kazna 400 evra

Međutim, kontrolori AZLP smatraju da je uprava škole postavljanjem video nadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. Propisano je da video nadzor nije dozvoljen u službenom i poslovnom prostoru van radnog mesta, naročito u garderobama, liftovima i sanitarnim prostorijama i u prostoru predviđenom za stranke i posetioce. Propisano je da je javni sektor, privredno društvo i drugo pravno lice i preduzetnik koji vrši video nadzor obavezan da istakne javno obaveštenje da se vrši video nadzor - precizirano je u rješenju AZLP.

Iz AZLP podsjećaju da obaveštenje o video nadzoru mora biti istaknuto na vidnom mestu “na način koji omogućava licima da se sa tim upoznaju pre početka, a najkasnije u trenutku snimanja”.

Evropski sud za ljudska prava presudio je prošle godine da je profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povređeno pravo na privatnost i porodični život, time što su morali da rade pod video nadzorom u toj visokoškolskoj ustanovi. Država Crna Gora, kako je naložio sud, trebalo je da ih obešteti sa po 1.000 evra i da plati sudske troškove od 1.669,50 evra.

Crnogorski sudovi odbili su ranije zahtev za naknadu štete, smatrajući da se ne može govoriti o zaštiti privatnog života, jer su prostorije fakulteta javna površina.

VIDEO: Beskrupulozni lopov! Karton pića sakrila pod haljinu, kamera sve snimila

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UO

    4. avgust 2018 | 10:47

    Kakav mozak moras da imas da stavis kameru u toalet i da snimas dete dok vrsi nuzdu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA