Hrvatska želi da podeli 27 miliona evra građanima, ali postoji veliki problem

Počnite da pripremate papire

  • 4

Ministarstvo građevinarstva Hrvatske potvrdilo je da priprema nekoliko stotina miliona kuna za projekt energetske obnove porodičnih kuća. Finansiraće i do 50 odsto obnove, a moguće je da se u sklopu projekta sredi nekoliko hiljada porodičnih kuća.

Pogled na kuću s novom fasadom Nevenku Glavicu stajao je oko 50.000 kuna (6.700 evra). Od toga je 30.000 dala država, i to pre tri godine, kada su se poslednji put delila sredstva za energetsku obnovu kuća.

- Mi smo vrlo zadovoljni. Uštede su primetne, skoro 50 posto tokom zime, a i tokom leta je puno hladnije. Ne treba nam klima, samo zatvorimo vrata - rekla je Glavica.

Najodvratniji prizor s mora u Crnoj Gori: Kad bi komunalci ovo kažnjavali, pola Srba bi platilo paprene kazne (FOTO)

Nova runda podele novca za energetsku obnovu počinje iduće godine, za šta će Ministarstvo građevinarstva osigurati 200 miliona kuna (27 miliona evra) iz evropskih fondova.

Prijave počinju 4. septembra Foto: pixabay.com

- Stare zgrade uglavnom su energetski neefikasne. Kada obnovite fasadu, stan troši manje energije i cena mu je automatski veća - objasnio je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

Novca će od jeseni biti i za obnovu vrtića, škola i svih drugih javnih ustanova. Prijave kreću 4. septembra, a zbog povećanog interesa veći će biti i budžet. Naime, umesto 380 miliona, deliće se 1,11 milijardi kuna.

Ali pitanje je ko će radove izvoditi jer tržištu nedostaje fasadera i ostalih građevinskih radnika.

- Građevinske operative nema i veliko je pitanje kako će se to izvesti na terenu, s obzirom na manjak ljudi u građevinskoj industriji - rekao je Vujović.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA