Goran otišao iz bolnice kući sa srcem u rancu: Dirljiva scena nakon operacije najvitalnijeg organa u telu (FOTO) (VIDEO)

Pre nego što je napustio bolnicu, Goran Spirov je prošao obuku gde je naučio kako sam da održava svoje veštačko srce

  • 0

Mesec dana nakon uspešne operacije ugradnje veštačkog srca, Goran Spirov ( 46 ) iz Štipa, na istoku Makedonije, napustio je Kliničku bolnicu u Skoplju srećan što je još uvek živ i što će videti svoju porodicu. On je bolnicu napustio sa specijalnim rancem na leđima teškim šest kilograma u kome se nalaze akumulatorske baterije. One "hrane" njegovo novo, potpuno mehaničko srce, koje je iste veličine kao i pravo.

- Sada mogu sam da hodam. Još uvek se malo umaram, ali ne kao ranije. Sve ide na bolje - izjavio je Goran Spirov uoči odlaska iz bolnice.

Beograđaninu u Šibeniku ispisali ustaške simbole na autu i probušili sve 4 gume: I Hrvate je sramota zbog vandalskog čina (FOTO)

Doktori su više nego zadovoljni njegovim opštim zdravstvenim stanjem i brzim oporavkom nakon jedne od najtežih i najkomplikovanijih operacija u kardiohirurgiji.

Doktori uspešno obavili jednu od najtežih operacija Foto: Tv Sitel

- Pacijent se izuzetno dobro oporavio. Prošlo je mesec dana od operacije i kao što smo predvideli po protokolu, on danas odlazi kući u mnogo boljem stanju nego što je došao. Naravno, taj proces rehabilitacije će trajati još najmanje desec, dva, a nakon toga on će koliko-toliko normalno moći da funkcioniše - izjavio je za skopsku televiziju Sitel, dr Aleksandar Nikolić, šef odelenja za kardiohirurgiju bolnice i vođa tima koji je operisao pacijenta iz Štipa.

Pre nego što je napustio bolnicu, Goran Spirov je prošao obuku gde je naučio kako sam da održava svoje veštačko srce.

Goran je srećan što će ponovo biti sa svojom porodicom Foto: Tv Sitel

- Zadnje dve nedelje je bila njegova obuka kako da koristi aparat, kako se menjaju baterije, kako da održava creva koja su povezana sa veštačkim srcem koje je unutra. Ta obuka od dve nedelje je bila neophodna. Sada je on potpuno obučen, a on je, inače, medicinski radnik tako da je sve super - rekao je dr Nikolić i dodao da se nada da će Spirov narednih šest godina imati normalan život i da će dočekati transplantaciju.

Operativni zahvat ugradnje veštačkog srca, koji je bio izveden u noći između 11. i 12. jula trajao je više od pet i po sati i završen je besprekorno.

- Ugradnja potpuno veštačkog srca je bilo jedino rešenje za pacijenta, jer je njegovo srce zbog izražene forme srčane insuficijencije funkcionisalo sa samo 15 odsto kapaciteta. Sa novim srcem on je dobio novu šansu za život i novih šest godina za pronalaženje odgovarajućeg transplantata. Prilikom intervencije, kompletno je bilo odstranjeno njegovo srce i zamenjeno sa potpuno veštačkim srcem - izjavio je nakon operacije vođa kardiohiruškog tima, dr Aleksandar Nikolić.

Ima šest godina da pronađe adekvatnog donora Foto: Tv Sitel

Ova operacija ugradnje veštačkog srca je prva u Makedoniji, a druga u regionu. Prethodno je, prošle godine, dr Nikolić ugradio veštačko srce jednom pacijentu na Institutu u Beogradu.

Sa ovom operacijom izvedenom u Skoplju, Makedonija je ušla na listu 25 zemalja u svetu gde se izvodi ovakav izuzetno komplikovani kardiohiruški zahvat. U svetskim okvirima do sada je izvršeno 1.800 ovakvih operacija.

Dve nedelje nakon što mu je bilo ugrađeno veštačko srce, Goran Spirov je u bolnici, u krugu svoje porodice, rođaka, prijatelja i tima koji je izvršio operaciju, proslavio 46 rođendan.

- Vi ste zaslužni što danas slavim rođendan sa novom snagom i elanom za životom - ovim rečima se Goran zahvalio doktorima i celom timu bolnice koji su mu spasili život.

Naredne rođendane on će slaviti u krugu svoje porodice.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA