Hrvati u Crnoj Gori se protive pravoslavnom manastiru na Prevlaci

Iz HNV su pitali nadležne da li je dozvoljeno na zaštićenom arheološkom lokalitetu graditi ili samo izvršiti konzervatorske zahvate

  • 13

Hrvatska manjinska zajednica u Crnoj Gori usprotivila se obnovi pravoslavnog manastira u vlasništvu SPC na poluostrvu Prevlaka.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) se, naime, nedavno obratilo Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara zbog radova Mitropolije crnogorsko-primorske na obnovi manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

Britanke otkrile mračnu stranu letovanja u Hrvatskoj: Pokušali su da nas otmu, pipkaju nas u prolazu, a i policajac nam se nabacivao (VIDEO)

U otvorenom pismu Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Zvonimir Deković, predsednik HNV, je upozorio na mesijske najave da je na Prevlaci napravljena nova manastirska riznica i da je mitropolit SPC Amfilohije najavio potpunu obnovu srednjovekovnog manastira Svetog Arhangela Mihaila, čiji su ostaci vidljivi na zapadnom kraju ostrva.

Iz HNV su pitali nadležne da li je dozvoljeno na zaštićenom arheološkom lokalitetu graditi ili samo izvršiti konzervatorske zahvate.

Odgovarajući na dopis Dekovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Ministarstvo sredinom 2017. obrazovalo stručni tim za sprovođenje i praćenje aktivnosti na manastirskom kompleksu.

- U sastav tog tima su uključeni najrelevantniji stručnjaci iz zemlje i regiona, a čiji je zadatak bio da na osnovu neposrednog uvida na terenu i uvida u stručnu dokumentaciju, te nalaza do kojih se došlo u toku sprovedenih arheoloških istraživanja i drugih aktivnosti, kako u pogledu karaktera i obima istraživačkih radova, tako i u pogledu rešenja za prezentaciju i revitalizaciju Manastirskog kompleksa Sv. Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, sa više aspekata (konzervatorski, kulturno-istorijski, arhitektonski, arheološki, muzeološki, statički...). Stručni tim je realizovao aktivnosti i sačinio izveštaj sa zaključcima - kazao je Bogdanović.

VIDEO: Delije organizovale humanitarni koncert "Kotor za Kosmet"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    22. avgust 2018 | 13:55

    Hrvati u CG nemaju nikakva prava da protive obnovi pravoslavne crkve jer im je glavni cilj da se brise postojanje pravoslavno stanovnistvo!

  • Herceg

    22. avgust 2018 | 13:51

    Ima li igde i ista da hrvatima ne smeta nešto što je Srpsko ?!

  • Darijus Serb

    22. avgust 2018 | 15:50

    Nek bude sramota Crnoj Gori kako je dozvolila Rvatima Prevlaku.Sve istocno od Neuma i Peljesca je Srpsko al oteto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA