≫ 

Jezivo svedočanstvo nacističkog generala o Jasenovcu: 500 ustaša upalo u srpsko selo, ubijali su sve i silovali žene

Uz sve naučne radove koji ukazuju na nezamisliv teror posebno je bolno čitati svedočanstva onih koji su u Jasenovcu "boravili" ili o njemu dobijali saznanja iz prve ruke

  • 24

Ustaški logor Jasenovac, nad kojim su se zgražavali čak i nacisti, u jednim od najtiražnijih novina prikazan je kao sportsko-rekreativni centar. Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić piše o svedočanstvima preživelih logoraša Jasenovca i jednog nacističkog generala, kao i o već viđenom scenariju relativizacije, umanjivanja i negiranja zločina.

Krajem avgusta 1941. prvi logoraši počinju da pristižu u Jasenovac. Masovna ubistva hrvatskih Srba i Jevreja u tom trenutku traju već mesecima. Ovaj najveći i najzloglasniji logor, "balkanski Aušvic", postaće mesto užasa i smrti za desetine hiljada nevinih ljudi.

Hrvatski novinar je šokirao sve skandaloznom kolumnom o Jasenovcu: "Bilo je tamo i muzike, zabave, pozorišnih predstava"

Maltretiranja u logoru Foto: Wikipedia/Mladifilozof

O Jasenovcu su napisani brojni naučni i publicistički radovi. I iako je bilo spora, pa i manipulacija brojem žrtava, nijedan istoričar koji se ovom temom bavio nije dovodio u pitanje sam karakter logora.

Uz sve naučne radove koji ukazuju na nezamisliv teror posebno je bolno čitati svedočanstva onih koji su u Jasenovcu "boravili" ili o njemu dobijali saznanja iz prve ruke.

TUKLI SU IH ČEKIĆEM, UBIJANJE TRAJALO TRI I PO SATA

Ilija Jakovljević, Hrvat, pristALICA HSS-a u logoru je proveo nešto više od godinu dana. U njegovoj knjizi "Konclogor na Savi" možda najpotresniji prizor koji opisuje je onaj o odnosu ustaša prema srpskoj deci.

- Još su početkom meseca odveli i odneli nekoliko stotina u onu staru tursku kuću kraj pravoslavne crkve. Zastavnik Ante i još jedan tukli su ih čekićem. Ubijanje je trajalo tri i po sata. Na Antunovo ih je opet nestalo oko četiri stotine. Oblepljeni su prozori na jednoj kući, kako se radi kada se tamane stenice. Ugušili su ih ciklonom - napisao je on.

Decu su tukli čekićem Foro: Profimedia/Zuma Press - News

MALJEM PO LOBANJI

Egon Berger u Jasenovcu je proveo 44 meseca i svedočio svakodnevnom teroru.

- Grupa koljača išla je prema našim barakama i zaustavila se pred barakom drugova Srba. Dok je jedan deo koljača ušao u samu baraku, dotle su pred njom Ljubo Miloš, Modrić, Kojić, koji su imali u ruci drvene maljeve, čekali. Dok su ustaše koje su ušle u baraku izbacivale jednog po jednog zatočenika, dotle su ih oni s maljevima dočekivali i maljem po lobanji za jedan nepuni sat stvorili čitavu hrpu pobijenih - rekao je Berger.

I NACISTIČKI GENERAL SE ZGRAŽAVAO NAD JASENOVCEM

O zverstvima u Jasenovcu, ali i susednim selima piše u svojim memoarima i Hitlerov "čovek" u NDH, general Edmund Glaise von Horstenau. Jedan od "najupečatljivijih" prizora je onaj iz Crkvenog Boka, srpskog sela na Savi u koje su "upali ustaški zločinci iz susednog koncentracionog logora Jasenovac (mesto užasa)".

Svedočanstva preživelih iz logora su jeziva Printskrin: Youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ Живот Вечни

Von Horstenau piše da je "u ovo nesrećno mesto nagrnulo u dva navrata oko 500 propalica od 15 do 20 godina pod vođstvom dvojice ustaških natporučnika, sve su ubijali, silovali su žene i mučili ih do smrti, ubijali decu", i dodaje kako je lično video "u Savi leš žene kojoj su izvađene oči, a u polni organ ugurano drvo".

STEPINAC JE PISAO KAKO JE "JASENOVAC LJAGA ZA NDH"

Uostalom, i nadbiskup Stepinac imao je saznanja šta se događa u Jasenovcu. Nije bio baš glasan u osudi, ali je u jednom pismu Paveliću, osvrnuvši se na sedam katoličkih sveštenika koji su umrli u logoru između ostalog rekao da je "čitav Jasenovac sramotna ljaga za NDH".

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

VIDEO Ustaški simboli u srcu Šumadije: Hrvatski huligani demolirali srpsku pumpu

(Telegraf.rs/Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA