Zakazana rasprava o imovini JNA čija je vrednost 70 milijardi dolara: Hrvati od Srbije traže nazad 500 tenkova i helikoptere

Zagreb od Beograda traži i 10 milijardi dolara

  • 24

U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji i očekuje se da će se na skupu izaći s podacima o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrednost i šta ko traži, pišu današnje "Večernje novosti".

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A od kako je počela deoba, a najveće zahteve ispostaviće Srbija i Hrvatska, navodi list.

Nesvakidašnja priča o Amiru i Draganu: Dva prijatelja su pokazala hrabrost i humanost u ratu, a sada su ponovo ujedinjeni (FOTO)

Kako su izračunali hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi - osam od Srbije i dve od Crne Gore.

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove...

Avion G-4 SOKO Super Galeb/ Foto: Wikimedia/JO2 Pete Hatzakos

Koliko je njihova procena tačna pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanderima..., a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda "Jadran" i "mig-21" Rudolfa Perešina, dodaje list.

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz "Veritasa", samo u Hrvatskoj, Srbi - civili, vojna lica i policija, ostavili su između 40.000 i 50.000 stanova, od čega je nemali deo pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahteva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno rešeno.

VIDEO: Tenk u Rusiji se prevrnuo sa šlepera tokom parade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    3. septembar 2018 | 08:12

    Srbija treba da trazi od Hrvata ,Slovenaca I Bosanaca da odgovoraju za ubistvo nevinih vojnika od18 I 19. godina,koji su kuci vraceni u limenim sanducima!

  • Ns

    3. septembar 2018 | 08:07

    Nasi neka im ispostave racune za odrzavanje od 10 milijardi....

  • Mekušje pontonjerija

    3. septembar 2018 | 10:20

    Oni su se odrekli zajedničke države zajedničke vojske i šta sad? Kada se odrekneš, ćao !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA