≫ 

Vasil je jači od nauke i zdravstva: Boluje od cerebralne paralize, ali to ga nije sprečilo da na triciklu "preleti" 30 km (FOTO)

Uprkos otežanom kretanju, Vasil Jankula je uspeo da na svom triciklu "pretrči" tridesetak kilometara dugu i zahtevnu stazu Ohridskog maratona, na kome su juče u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali maratonci iz Kenije

  • 5

Vasil Jankula, mladić iz Male Prespe, geografskog regiona pored jugozapadne obale Prespanskog jezera, uglavnom naseljenog sa Makedoncima u Albaniji, uspeo je da savlada tridesetkilometarsku stazu Ohridskog međunarodnog atletskog maratona.

To ne bi bilo ni čudno, ni neobično da je Vasil potpuno zdrav, ali nije.

>>> Komšije stipse zarobile bračni par na 6. spratu zgrade: Invalidi su, ne mogu ni do lekara, a prošli dom im je izgoreo u požaru (VIDEO)

Uprkos otežanom kretanju, Vasil Jankula je uspeo da na svom triciklu "pretrči" tridesetak kilometara dugu i zahtevnu stazu Ohridskog maratona - Foto: Facebook/ nikola pikson kuzmanovski

Ovaj hrabri mladić boluje od dečje cerebralne paralize koja nastaje zbog oštećenja mozga pre njegove "zrelosti". Ovo oboljenje karakteriše poremećaj pokretljivosti kao posledica poremećaja mišićne napetosti ili koordinacije mišića i nerava. Na otežano kretanje se mogu nadovezati i poremećaj mentalnih sposobnosti, ponašanja, komunikacije, oboljenje čula i epileptički napadi.

Uprkos otežanom kretanju, Vasil Jankula je uspeo da na svom triciklu "pretrči" tridesetak kilometara dugu i zahtevnu stazu Ohridskog maratona, na kome su juče u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali maratonci iz Kenije.

asil je bio jedan od učesnika 32. izdanja Ohridskog međunarodnog atletskog maratona - Foto: Facebook/ nikola pikson kuzmanovski

Vasil je bio jedan od učesnika 32. izdanja Ohridskog međunarodnog atletskog maratona koji se održao povodom 8. septembra, Dana nezavisnosti Makedonije.

Sa optimističkim duhom i hrabrim srcem uspeo je da za dva sata izvozi veoma zahtevnu stazu puno nizbrdica i uzbrdica. Ogromna volja i entuzijazam ovog mladog čoveka sa cerebralnom paralizom bili su jači od njegovih nejakih i krhkih mišića na koje je bolest ostavila neizbrisive tragove.

Vasil je jači i od nauke i od zdravstva - Foto: Facebook/ nikola pikson kuzmanovski

- I pored svog fizičkog hendikepa, ovaj mladi čovek je uspeo da izvozi tridesetkilometarsku stazu da bi svima pokazao da je različitost svuda oko nas, da treba da budu prihvaćene osobe sa posebnim potrebama i fizičkim hendikepom, jer i oni mogu da budu deo ovakvog sportskog događaja. Želeo sam da imam čarobni štapić i sve da promenim. Ali, pomislio sam, sve bi bilo uzalud jer je Vasil jači i od nauke i od zdravstva. On je primer kako da se ustane sa osmehom na licu i ugleda izlazak sunca. On je pobedio sam sebe i svoju bolest, a pokazao je da se fizički hendikep ne može suprotstaviti želji i odlučnosti jednog mladog čoveka - izjavio je Vasilov trener, Toni Angelovski za "Ilinden", jedini list na makedonskom jeziku u Albaniji.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZlatkA

    9. septembar 2018 | 21:16

    Bravo Vasile!!!!

  • Даца

    9. septembar 2018 | 20:51

    Браво Василе, невероватан си 😊😊😊 нека те чува Бог 😃

  • Miki

    9. septembar 2018 | 20:44

    E ovo je za pohfalu a ne da pisete o zadruzi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA