≫ 

Oni su ljudski zamorčići za ispitivanje lekova: Kada su na "poslu" ne smeju sami ni u toalet

"Do sada sam kao neželjene posledice leka koji se na meni tesitrao imao samo osip, vrtolglavicu i povraćanje"

  • 2

Jedan Skopljanac, koji nije želeo da otkrije svoj identitet, ispričao je o tome kako izgleda biti "zamorče" Instituta za farmakologiju i toksikologiju Kliničkog centra u Skoplju. On dobrovoljno "gutajući" lekove, kako je izjavio za portal skopjeinfo.mk, za samo nekoliko dana zaradi jednu prosečnu makedonsku platu.

U Srbiji se na ljudima-zamorčićima trenutno testira 315 lekova: Ako želite da učestvujete u nekom ispitivanju, ovo morate da znate

- Od kolege sam saznao da se u Institut za farmakologiju i toksikologiju Kliničkog centra u Skoplju dobrovoljno možeš prijaviti kao "eksperimentalni miš" i dobro zaraditi, izjavio je ovaj tridesetogodišnji čovek, na kome se već tri godine testiraju razne vrste lekova.

Kako kaže, zaposlen je u jednoj privatnoj firmi, a u Institut dolazi na poziv lekara.

- Na klinici, u zavisnosti od leka koji mi se daje, ostajem i po tri dana, a pare koje na tome zaradim, dobro mi dođu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, na ovom "biznisu", u zavisnosti od leka koji se testira, na lak način se može zaraditi prosečna makedonska plata.

Foto: Pixabay.com

- Kada popijete lek, doktori prate vaše zdravstveno stanje i stalno se meri pritisak i telesna temperatura. Izolovani ste od spoljnog sveta, ali je dozvoljeno druženje sa drugim ljudima koji su takođe došli na testiranje leka. Vreme obično prekraćujemo igrajući društvene igre. Do sada sam kao neželjene posledice leka koji se na meni tesitrao imao samo osip, vrtolglavicu i povraćanje, ali je to podnošljivo, rekao je ovaj Skopljanac.

Pre nego što se stavi na njihovu listu, iz Instituta za farmakologiju i toksikologiju objašnjavaju da se vrši rigorozna kontrola zdavlja osebe koja dobrovoljno pristaje da se na njoj tesitraju lekovi. Samo izuzetno zdrave osobe mogu biti ispitanici kojima se daje lek. Za sve generičke lekove se pravi studija bioekvivalentnosti. Bioekvivalentnost je farmakokinetički termin koji se koristi za poređenje očekivane biološke in vivo ekvivalencije lekova različitih proizvođača. Ako su proizvodi bioekvivalentni oni moraju da budu identični u svakom pogledu.

Foto: Pixabay.com

Ceo svet koristi generičke lekove. Novo testiranje leka na istom ispitaniku, kažu doktori, može se vršiti samo ako su prošla dva meseca od predhodnog apliciranja druge vrste lekova. U zavisnosti od leka koji treba da se analizira, različita je i grupa kojoj on treba da se da. U grupi maksimum treba da bude 70 ispitanika, a donja granica ne sme da bude manja od 20 ljudi. Nakon dobijanja leka oni ostaju u Institutu gde su 24 ili 48 časova pod stalnim lekarskim nadzorom. Pored njih se stalno nalazi medicinsko lice, pa čak i kada idu u toalet. Za sada, kako tvrde lekari, nisu registrovane fatalne nus-pojave od lekova koji su se testirali na ljudima.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA