≫ 

Gust dim kulja kod Dubrovnika: Vatrogasci se celu noć borili sa vatrenom stihijom na Pelješcu, a sada vreba nova opasnost (VIDEO)

Vatreni front na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo i kod naselja Mokalo tokom noći je zaustavljen i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mesta Orebić

  • 2

Vatreni front na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo i kod naselja Mokalo tokom noći je zaustavljen, a tri kanadera jutros su pomogla vatrogascima na gašenju požara kod naselja Mokalo, Podstup i Radošić na Pelješcu.

Potom su upućeni u gašenje požara kod Metkovića. Požar je stavljen pod kontrolu, ali nije ugašen, preneo je HRT.

Požari bukte u Hrvatskoj, a bura besomučno tuče. Vatrogasci jedva uspevaju da savladaju vatrenu neman (FOTO)

Požar gase sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, Državne intervencijske postrojbe (DIP).

Na gašenju požara ukupno je angažovano 300 vatrogasaca sa 63 vozila.

Takođe, trenutno se gust dim nadvio nad Čilipima kod Dubrovnika, gde su angažovane vatrogasne ekipe i kanaderi, javljaju hrvatski mediji.

Na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup u ranim jutarnjim satima došlo je i dodatnih 52 pripadnika kopnenih snaga iz kasarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila te je trenutno na požaru angažovano ukupno 102 pripadnika vojske i 12 motornih vozila.

Ministar odbrane Damir Krstičević obišao je požar kod Orebića i održao sastanak županijskog vatrogasnog štaba, gđe je istakao da izuzetno ceni angažman i trud svih ljudi na terenu, koji su celu noć bili angažovani u borbi s vatrenom stihijom.

Tokom jučerašnjeg delovanja tri kanadera na Pelješcu ostvaren je nalet od oko 15 sati, pri čemu je na požar izbačeno oko 660 tona vode.

Stanje na Pelješcu komentarisao je jedan od kapetana posade na kanaderu Željko Žugaj naglasivši kako je reč o požaru koji je izuzetno složen za gašenje zbog jakih udara bure i turbulencija. -Konfiguracija terena dodatno je usložnjavala gašenje požara koji je zahvatio veliku površinu, a dva puta nismo ni mogli prići požaru. Tek kad se situacija malo primirila, počeli smo s gašenjem i ostali do pred kraj dana kada je bura ponovno ojačala-pojasnio je Žugaj.

Vatreni front na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo i kod naselja Mokalo tokom noći je zaustavljen i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mesta Orebić, izvestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Vatrogasni zapovednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepo Simović istakao je da je situacija bolja, ali da vatrogasci i dalje ostaju na terenu.

- Moramo dobro paziti, mestimično ima manjeg plamena koji vetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada - rekao je on.

Trenutno stanje je takvo da imamo još dva ozbiljna požara na jugu Dalmacije. Jedan požar tu na Orebiću. Celu noć je bio aktivan. Obuhvatio je veliki prostor. Sve vreme juče je pretio i imovini i ljudima. Nažalost su izgorele četiri kuće, a žrtava nije bilo. Požar su gasili i kanaderi. Bio je i jaki vetar, ali su kanaderi ipak uspeli nešto da učine. Kod Metkovića je situacija isto ozbiljna, iznad mesta Kula Norinska je veliki požar. Vatrogasci su na terenu. Očekuje da bi kanaderi uskoro opet mogli uzleteti, ako im to vremenski uslovi budu dopuštali. Požar još nije pod kontrolom. Vatrogasci daju sve od sebe - izjavio je za Jutarnju hroniku HRA šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

U požaru su juče izgorela četiri stambena objekta - fasade i krovovi kuća u selu Stankoviću. Kod Kule Norinske prevrnula se cisterna DVD-a Metković, pri čemu su lakše povređena dvojica vatrogasaca. Gorelo je sinoć i na Telegrinu, vrhu sa severne strane splitskog Marjana.

No 40 vatrogasaca sa 15 vozila požar je brzo stavilo pod kontrolu. Izgorela je gusta borova šuma, ali još se ne zna o kolikoj površini je reč. Na terenu su ostali celu noć.

VIDEO: Podsetnik - Ovako je gorela Grčka letos

VIDEO: Podsetnik - Ovako je gorela Grčka letos

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA