Tinejdžer (13) iz Hrvatske se obesio zbog ozloglašene video igrice: Posle "Plavog kita", ovo je nova pošast koja ubija decu (VIDEO)

Igra i dalje može slobodno da se preuzima sa interneta i to bez bilo kakvih ograničenja. Ogorčeni roditelji samo se pitaju do kada

  • 1

Roditelji dobro otvorite oči, načuljite uši, dobro pratite šta vaši najmlađi gledaju na računarima, jer psihološka horor kompjuterska igrica "Doki Doki Literature Club" seje žrtve širom sveta.

Pogađa decu i tinejdžere tamo gde su najtanji, dira u njihovu psihu, menja je, nakon slatkog uvoda, preko simpatičnih animiranih likova iz popularnih istočnjačkih crtaća, vodi ih u svet depresije, nasilja, samopovređivanja, suicida.

>>> Srbiju uznemirila "Cimka" u kojoj dete dobija krvničke batine, ali je ona samo jedna u suludom nizu: Ovo su pet najbizarnijih dečjih igrica

Brojni roditelji sumnjaju, a neki i otvoreno tvrde da im je ova igrica ubila decu, tako što im je menjala realnost, uvodeći ih u mračni virtuelni svet.

Ova igrica, prvu žrtvu zabeležila je i u Hrvatskoj. Ubio se tinejdžer (13) koji je do smrti bio pasionirani igrač Doki Dokija. Njegovi roditelji ne mogu sa sigurnošću da tvrde da im je upravo ova igrica ubila dete, ali ne negiraju potencijalnu vezu. Ono što alarmira, plaši i uznemirava jeste način na koji je mlado biće otišlo u smrt.

- Našli smo ga obešenog u svojoj sobi. Na takav način je ubio se i jedan od glavnih likova u igri, onaj koji se dugo borio s depresijom. Naš sin je otišao bez reči, impulsa, znaka. Od trenutka kada je ušao u igru, do trenutka kada se obesio prošla su tri meseca. Da li je igra kriva? Ne možemo da tvrdimo, ali sumnjamo da jeste. Nikada neću saznati da li je taj čin došao kao svesno željena radnja ili rezultat igre - bolno priča majka dečaka.

Igra iz početka nije na sebi nosila napomene o potencijalno štetnom uticaju. Pojavile su se naknadno nakon što su uzavreli forumi, a roditelji počeli da alarmiraju sistem. Realno gledano, mladima koji žele sve da probaju, da se dokažu, da postanu deo fan zajednice igre, takva upozorenja predstavljaju još veći mamac.

Doki Doki se lako skida, preuzima se besplatno, nije potreban pristanak roditelja, a uzelo ju je više od milion korisnika. Ima svoje krugove mladih poštovalaca, nalik onima koji prate Gospodara prstenova, Harija Potera, Sumrak sagu.

- Koliko god roditelji mislili da svoju decu mogu da kontrolišu na internetu, oni o tome pojma nemaju. Ono što me živcira i boli je stavljanje naglaska na informatiku u školama, uvođenje tableta, wi-fi sistema. Upravo je u školi moj sin na svom laptopu igrao tu igru - ističe majka.

Igru nije igrao iza njenih leđa, sve je znala, pa i to da je igru obožavala njegova prijateljica kojoj je čak poklonio Doki Doki majicu. Sam ju je napravio. U početku je i majka u njoj učestvovala prateći sinovljeve aktivnosti i bila joj je zanimljiva, optimistična. O igri je razgovarala sa sinom, čak su, kako kaže, tražili zajedno poklon njegovoj prijateljici koja je takođe simpatizirala likove.

- Isto kao u igri. Ali ko je tada mogao da zna gde to vodi. Ne znam kada je igra prerasla u nešto drugo, ali sam primetila da je moj sin postao depresivniji. U jednom trenutku kazao je da je igra postala čudna, nekako zastrašujuća. Počeo je da se menja, slabio mu je interes za školu, imao je problema sa spavanjem, ali nisam primećivala znakove koji bi ukazali na potencijalnu tragediju - ističe majka, povezujući promenu u ponašanju s pubertetom.

Prošle godine svetom je lutao još jedan dečji virtuelni ubica, igra Plavi kit koja je došla iz Rusije, navodni uzrok više od sto tinejdžerskih smrti. Nije dugo trebalo da je zameni nova, Doki Doki zamka koja igrače polako, nevino, kroz druženje u malom virtuelnom ženskom okruženju i zadatke vezane za pisanje poezije na osnovu ponuđenih reči i pojmova, sve dublje vuče u mračni svet.

Igrač se dokazuje na literarnom planu kako bi osvojio simpatije neke od devojaka, a nude mu se određeni pojmovi i reči koje može da koristi. Igra ga ohrabruje i navodi da bira i one koje obuhvataju reči patnja, samoća, depresija, bol, suicid.

Na sve to danas upozorava i Daren Volmsli, otac ove godine preminulog 15-godišnjaka Bena Volmslija iz Redklifa, koji je bio pasionirani obožavalac Doki Dokija. Skrhani roditelj navodi da igra funkcioniše na način nuđenja uloge u virtuelnoj noveli, koja korisnika vuče u smrt. Smrt njegovog sina, koji je preminuo ovog februara, danas istražuju pravosudni organi.

- Nemamo još potvrda, ali verujemo da bi igra mogla da bude uzrok njegove smrti. Likovi u igri sugerišu određene stvari i modele ponašanja, a igrač odlučuje šta će da uradi. Oni vas doslovce zavedu i virtuelni svet pretvaraju u realni. To je najmučniji deo priče - navodi otac tragično preminulog tinejdžera.

Igra i dalje može slobodno da se preuzima sa interneta i to bez bilo kakvih ograničenja. Ogorčeni roditelji samo se pitaju do kada...

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. novembar 2018 | 21:14

    U opisu igrice jasno stoji upozorenje ,,nije za decu". Iako igrica izgleda slatko u početku, kreatori nisu bidele, neće oni staviti upozorenje bez razloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA