"Rat je s*anje. Spremimo ga u muzej" Hrvati pohrlili na izložbu ratnih fotografija, među njima ima i onih koje su pravili Srbi (VIDEO)

Izložba ima antiratnu poruku

  • 0

Dva meseca od postavljanja izložbe, u Zagrebu je i zvanično otvoren Muzej ratne fotografije "Image of War".

Vek od povratka srpske vojske kući: Ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta (VIDEO)

Projekat je zaživeo zahvaljujući kraudfanding kampanji pod nazivom "Spremimo rat u muzej" i time je postao prvi muzej u Hrvatskoj koji je do sredstava došao na taj način.

Početna sredstva od 50.000 kuna skupljena su od stotinak građana koji su uplatili za ovu humanitarnu inicijativu, a njihova imena upisana su na zid muzeja.

Na 160 kvadratnih metara muzej izlaže fotografije vrhunskih hrvatskih i stranih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi. Deo prihoda od svake prodate ulaznice doniraće se žrtvama ratova i izbeglicama. Osim izložbi muzej planira i da aktivno uključi građane kroz radionice i tribine, a mogu i da se šalju privatne fotografije i priče iz vremena rata u Hrvatskoj.

Muzej Image of War je nezavisna inicijativa ostvarena u saradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika i drugim sličnim muzejima iz zemlje i sveta.

Danilo Gregović, pokretač muzeja, prilikom zvaničnog otvaranja poručio je kako je ovaj projekat jedinstven i po tematici i po načinu pokretanja, finansiran od strane građana.

- Mi se bavimo žrtvom. Mi se ne bavimo istorijom Hrvatske, ili istorijom Domovinskog rata. Mi naprosto kažemo - rat je s*anje i moramo ga spremiti u muzej - rekao je Gregović na otvaranju, pitajući se je li bitno kakav rat izaziva dečje suze - pravedan ili nepravedan.

Na otvaranju nije bilo hrane i šampanjca, jer s prezentovanim sadržajem to jednostavno ne ide zajedno, poručio je Gregović.

Poruka Muzeja je izrazito antiratna i ne skriva strahote koje rat donosi. Uz fotografije hrvatskih autora zanimljivi su i snimci srpskih, koji su snimili sukob s druge strane. U sklopu kampanje "Gde si bio '91?" građani su donirali svoje fotografije iz ratnog vremena, kao i lične priče o tome gde su bili tokom ratnih godina i kako su ih doživeli.

Izložba je multimedijalna i sadrži video isečke sa svedočanstvima iz rata. Plan je bio da izložba bude otvorena pola godine, no verovatno će se taj rok produžiti zbog interesovanja građana za projekat i pre zvaničnog otvaranja.

Muzej možete posetiti u Hebrangovoj 4 u Zagrebu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA