NAJSTRAŠNIJA SRPSKA KLETVA: Priziva veliko zlo, zbog ovog prokletstva kneza Lazara narod i danas ispašta!

Kletva je upućena onim Srbima koju se ignorisali poziv na rat sa Osmanskim carstvom

  • 6

Kletve postoje u svim kulturama sveta, a njihov nastanak se vezuje za najdavnija vremena kada su ljudi verovali u magičnu moć reči i koristili ih da proklinju nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi. Za sve kletve karakteristično je da moraju da budu nabijene emocijama i da imaju jaku energiju.

"KLETVA KNEZA LAZARA POKOSILA JE OVO SRPSKO SELO": Stravičan vapaj Milenka A. ostaviće vas bez reči!

Niko ne kune kao Srbi: Ovo su najgore kletve, neke mogu da vas prate kroz 6 generacija

Kod nas, najstarija i najstrašnija je kletva koju je izrekao srpski knez Lazar Hrebeljanović pre Kosovske bitke. Kletva je upućena onim Srbima koju se ignorisali poziv na rat sa Osmanskim carstvom.

"Ko je Srbin i srpskoga roda,

I od srpske krvi i kolena,

A ne doš’o na boj na Kosovo:

Ne imao od srca poroda,

Ni muškoga, ni devojačkoga!

Od ruke mu ništa ne rodilo,

Rujno vino, ni šenica bela!

Rđom kap’o, dok mu je kolena!"

Bitka na Hlebovom polju na kojem su Mađari i Srbi, u sklopu Crne armije, zgazili Osmanlije 1479. godine. Foto: Wikimedia Commons/virtualismuzeum.com

Još je Konstantin Filozof zabiležio da je Lazar izdao "poziv i pretnju“ srpskim zemljama koji je u srpskim narodnim pesmama sačuvan u obliku kletve.

U svojim delima je pominju mnogi sakupljači srpske narodne poezije i predanja, a jedan oblik kletve se javlja i u izdanju narodnih pesama Vuka Stefanovića Karadžića 1845. godine. Ta verzija "Kosovske kletve" je zapisana na spomeniku na Gazimestanu gde se vodila Kosovska bitka.

Mnogi veruju da srpski narod nikada nije "skinuo" sa sebe prokletstvo bačeno pre skoro sedam vekova. Baš zbog toga, smatraju oni, se toliko sudbonosnih događaja u srpskoj istoriji odigralo baš na Vidovdan, 28. jun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    2. septembar 2017 | 20:55

    Ne treba nama nikakva kletva uništavamo se mi i bez nje

  • C

    2. septembar 2017 | 22:47

    Boze pomozi da nikad vise nebude rata

  • Ccc

    2. septembar 2017 | 21:54

    Bravo care Lazo jos pre 7 vekova uvideo si da se Srbi ne bore za pravu stvar kao da je neko drugi trebao na Kosovo .Nisi trebao ni da molis .Da si deset glava skinuo da vidis kako bi isli kao lale. E moj C. LAZO SADA JE JOS GORE NI NA IZBORE SRBE NE MOZES DA NAMOLIS A ONA MANJINA KOJA IZADJE UPROPASTI INTELEKTUALNI ZIVALJ U JADNOJ SRBIJI. DA BAR LAZO MOZES DA VASKRSNES ISKUSTVO BI TVOJE DOBRO DOSLO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA