Otvorili su starinsku tašnicu u Beogradu: U njoj su bile 2 čudne kutijice, a onda su shvatili da one mogu da UBIJU (FOTO)

Da malo uzdrma ljubavnika i odvrati ga od pomisli da napusti ženu

  • 2

Srebrne izrezbarene kutijice za otrov koje su koristile beogradske dame za omamljivanje ljubavnika još se čuvaju u jednoj posebnoj kući u prestonici, u domu Jevrema Grujića. Ove neobične kutijice su verovatno stare 150 godina, a pre 45 godina su pronađene u toj beogradskoj kući, gde su posebno čuvane od nemačke i austrijske vojske.

Otvorili su tajni bunker u svojoj kući u Beogradu: Tamo su našli ovu ikonu i zanemeli kad su shvatili šta predstavlja! (FOTO)

U njima sada, srećom, nema otrova, ali kada bi ove kutijice progovorile, ko zna šta bi sve izašlo na videlo. Priče koje one skrivaju zbivale su se među čaršavima.

Beogradske dame u minulim epohama uvek su imale pri ruci svoje kutije, koje su nosile u torbicama. Otrov nije bio smrtonosan, ali je poslužio svrsi: da malo uzdrma ljubavnika i odvrati ga od pomisli da napusti ženu.

- I dalje se prepričava događaj kada je francuska markiza "otrovala" svog ljubavnika. Saznala je da je vara, ali on ju je uveravao da samo nju voli. Sipala mu je otrov u piće, i rekla: "Ja sam te otrovala!" Nastala je panika, njen dragi je bio omamljen, ali nakon dva sata je došao k sebi. Dama je samo želela da uplaši svog dragog - ispričala je za Telegraf.rs Katarina Urošević, kustos muzeja Dom Jevrema Grujića.

Tako je posebno ženskom delu publike zanimljiva ova damska vitrina u kojoj se nalazi atraktivna srebrena kutijica. U toj vitrinici su predmeti koji su sakupljani tokom dva i po veka i predstavljaju pravu riznicu u Beogradu:

Foto: Telegraf, Wikipedia/Nicole.c.s.y93

U ovoj vitrini nalazi se i jedna damska garnitura za toaletu od sedam delova u srebru, u stilu ar deko iz Engleske, pozlaćena i srebrna kutija za nakit, tabakere, izvanredna pudrijera od poludragog kamena markasita, koja je malo remek delo ar deko stila.

Zatim, srebrna i pozlaćena olovčica za upisivanje redosleda kavaljera na balu. Srebrna kašika za cipele, pozorišni dvogledi za damu i gospodina, lupa od stakla, rebra, žada i korala. Srebrna balska tašnica, poklon italijanske kraljice Jelene Savojske, Milici Šećerović.

Foto: Telegraf

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

Daljinac

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA