Čuveni ruski hor "Glinka" pred beogradskom publikom: Ovogodišnji Bemus obeležiće spektakularni koncerti (FOTO)

Osim na sceni Kolarca programi Bemusa odvijaće se i u Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju

  • 0

Čuveni ruski hor "Glinka", violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS, obeležiće ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti koje će se od 11. do 20 oktobra održati u srpskoj prestonici, najavljeno je danas na konferenciji u Skupštini grada.

Posle 28 godina u Beograd se vraća Ivo Pogorelić

Spektakularnim koncertom jednog od najcenjenijih horova svetu "Glinka" koji iz Beograda dolazi Sankt Peterburga 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini biće otvoren 49. Bemus.

Osim na sceni Kolarca programi Bemusa odvijaće se i u Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju.

Ivona Jevtić gradska sekretarka za kulturu napoimenula je da je Grad Beograd dodelio 12 miliona dinara za organizaciju Bemusa.

- Osim gradske uprave. Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je festivalu milion i 900 hiljada dinara - kazala je Ivona Jeftić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je dodala da će Grad Beograd obratiti posebnu pažnju na sledeće jubilarno izdanje Bemusa.

- U susret narednom 50. Bemusu pokušaćemo da dovedemo u u Beograd vrhunske muzičare i ansable kakvi su sigurno Valerij Gergijev, svetski poznati ruski dirigent, koji predvodi čuveni Simfonijski orkestar Marinskog teatra. Posle njihovog nastupa u januaru ove godine u beogradskom Sava Centru fantastični dirigent i njegov orkestar izrazili su želju da se vrate u Beograd - kazala je Ivona Jevtić.

Nastupajući Bemus obeležiće sigurno i nastup violiniste Jožefa Žige, koncert majstora Državnog orketsra Braunšvajga. 

Violinista Dejan Mlađenović će za publiku Bemusa izvesti kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi što predstavlja poseban kuriozitet festivala i redak podvig u internacionalnim okvirima.

Ipak među najvećim muzičkim zvezdama ovogodišnjeg Bemusa nalazi se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk poznat po nadahnutom izvođenju kompozicija genijalnog Rahmanjinova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iz Rusije stiže i vrhunski violinista Jurij Revič koji je kao talentovani istrumentalista započeo karijeru beogradskom Gvareriusu.

On će nastupiti na zatvaranju Bemusa uz pratnju Simfonijskog orketra RTS-a.

Revič svira na violini Stradivarius iz 1709. godine koju mu je ustupila fondacija porodice Goh.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Bemusa biće nastup španskog soprana Nurije Rail koju će na gitari pratiti slavni Edin Karamazov, miljenik beogradske publike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA