1

Uskoro kreće serija "Srpski junaci srednjeg veka“: Pogledajte nekoliko kadrova (FOTO)

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka

Igrano-dokumentarna serija "Srpski junaci srednjeg veka“ realizovana je po scenariju i u režiji Gordana Matića, u izvršnoj produkciji kuće "Kontrast studios“, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

Pronađena izgubljena epizoda "Mućki", pogledajte kako će ona izgledati i kada će se emitovati (VIDEO)

Otišao je Milenin Boško, nema više omiljenog glumačkog para: Smoki i ona oborili su svetski rekord! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj televizijski projekat, koji će na jesen biti premijerno emitovan na programima Radio-televizije Srbije u okviru Naučno-obrazovnog programa, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčeviću, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Printskrin: RTS

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake „oživeti“ glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda "Svibor“ i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Igrano-dokumentarna serija Srpski junaci srednjeg veka snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Printskrin: RTS

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Našu duboku zahvalnost zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

O serijalu Srpski junaci srednjeg veka reditelj Gordan Matić kaže:

- Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To s jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali s druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine.

Reditelj serije ističe da se do sada retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa.

- Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku - naglasio je Matić.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: serija srpski-junaci-srednjeg-veka rts rados-bajic-2
Najnoviji komentari
  • J
    Ja

    Odlicno,konacno malo da se deca edukuju o istoriji svog naroda.Samo jedna mala primedba,zasto nikada niko ne obradjuje srpske vladare iz ranog srednjeg veka,iz vremena pre Stefana Nemanje?Nama istorija ne pocinje krajem12.,pocetkom 13.veka,nego mnogo,mnogo ranije..

Pisci iz 33 zemlje na Beogradskim međunarodnim susretima

Rukopis "Gorskog vijenca" treba da se vrati Beogradu: U Crnoj Gori je završio zbog ove Titove tajne akcije!

U spotu im pare, u spotu im Bentley. Realnije izgledam ja na metli: Reperka Sassja objavila novu pesmu, himnu FMJAM-u (FOTO) (VIDEO)

Poslanica evropskog parlamenta u poseti Paliluli: Italijanski filmovi biće poklonjeni centru za kulturu, u najavi i poslovna saradnja (FOTO)

Otvorena "Nedelja marokanske kulture u Beogradu" (FOTO)

Izložba posvećena najpoznatijem animiranom liku - La Linei: Živeo Kavandoli i hodao po beskonačnoj liniji (FOTO) (VIDEO)

NOĆ ISTRAŽIVAČA JE TU: Pogledajte kakve ćete sve misterije moći da otkrijete

Promocija divne zemlje kroz stare, tradicionalne zanate: Počela "Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu" (FOTO)

Ove prelepe kuće u Zrenjaninu nemaju vlasnike, jer su oni NESTALI. Evo o čemu je reč

Duh velikog beogradskog šmekera i dalje živi: Bio je naš najpismeniji novinar, a završio je samo osnovnu školu!

Anđela i Nađa su danas započele jednu divnu stvar. Snimile Nušićev mjuzikl "Mister dolar", ali tu se ne zaustavljaju (VIDEO)

Tri termina u pedsezoni za predstavu "Hipnoza jedne ljubavi"

Memoari Marine Abramovič: Od danas u prodaji nova knjiga kraljice preformansa

Srbin usred Španije zasvirao "Devojko mala": Reakcije Španaca su predivne, Idoli i Đuza bi bili ponosni (VIDEO)

Počinje Festival italijanskog filma: Organizovana i poseta filmskim studijima u okolini Beograda (VIDEO)

Spremite se za Nastićev rođendanski party u septembarskoj ediciji Easy Tiger serijala!

Sutra komemoracija Ljubiši Samardžiću u kinoteci

Setio se da je kod nas Nedelja ruskog filma, pa uzeo kameru: Ruski kosmonaut iz svemira uputio prelepu poruku našim mališanima (VIDEO)

Fakultet muzičke umetnosti nema ni klavire ni dvoranu: A sve to može da se sredi sa 200.000 evra

Čuveni ruski hor "Glinka" pred beogradskom publikom: Ovogodišnji Bemus obeležiće spektakularni koncerti (FOTO)

Ovo je prvi grad koji je nazvao ulicu po Ljubiši Samardžiću

Novi Sad dobio novi mural, pravo umetničko delo: Anđeo mira očarao francuskog umetnika Žilijena de Kazabjanku (FOTO)

"Potera" dobija novog tragača: On je neprikosnoveni šampion "Slagalice". Takmičari, dobro se spremite! (VIDEO)

Kako se Beč branio u Senti: Proslavljeno 320 godina od istorijske bitke, koja je zauvek malo srpsko mesto locirala u Evropi (FOTO)

Ženska poslastica za Dan zaljubljenih: U bioskope stiže 50 nijansi - oslobođeni

Pred nama su Dani Republike Srpske: Promocija privrede, prosvete, kulture u više od 20 gradova Srbije

Počela je Nedelja ponosa: Na Kalemegdanu možete pogledati izložbu "Tolerancija"

Počela 10. Nedelja ruskog filma: Čitajte bajke deci!

Citati iz Tolkinovih romana po kojima treba živeti

Otvorili su starinsku tašnicu u Beogradu: U njoj su bile 2 čudne kutijice, a onda su shvatili da one mogu da UBIJU (FOTO)