SENKA SRPSKOG GEJ GENERALA: I ovo je tačno, Petar Živković je bio gej kao što je prikazano u seriji (FOTO)

Nova serija "Senke nad Balkanom" koja je počela da se prikazuje na RTS uzburkala je i oduševila srpsku javnost, a jedna od dve glavne radnje tiče se navodne homoseksualnosti generala Petra Živkovića. Samo što nije navodno već stvarna

  • 3
Foto: Promo, Wikipedia/DIREKTOR

Naša nova serija "Senke nad Balkanom", smeštena u okvire međuratne Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, oduševila je Srbiju već svojom prvom epizodom, pa se druga sada željno iščekuje.

Čini se da postoje dva osnovna zapleta: prvi je krađa ruskih imperijalnih regalija iz kripte Hrama Svete Trojice na Tašmajdanu, a druga se tiče fotografija generala Petra Živkovića u naručju golišavih mladića, čime se implicira njegova homoseksualnost (uostalom, ne samo tim).

Mnogima će ovo zvučati kao izmišljotina, ali nije, general Petar Živković — bliski saradnik kralja Aleksandra Karađorđevića koji je nakon uspostave Šestojanuarske diktature 1929. godine postavljen čak na položaj predsednika Ministarskog saveta, odnosno premijera, na kojem će ostati sve do aprila 1932. godine — zbilja je bio homoseksualne orijentacije.

Rodio se u Negotinu 1. januara 1879. godine, Vojnu je akademiju završio u Beogradu, učestvovao kao zaverenik u Majskom prevratu, a tokom Oslobodilačkih ratova u drugoj deceniji XX stoleća napredovao do majora.

Printskrin: Youtube

Upravo se u tom periodu desilo nešto što je kasnije zataškano pa tek u knjizi "Knez Pavle: Istina o 27. martu" (napisane na osnovu regentove privatne arhive) došlo do šire javnosti.

Taj deo knjige prenosimo u celosti:

"ORGIJE PIJANOG MAJORA

Petar Živković (1879-1947) je rođen u Negotinu, a umro je u Parizu. U majskom prevratu imao je neznatnu ulogu (trebalo je da otključa kapiju dvora, što mu je jedva uspelo), ali je ipak kasnije bio prihvaćen kao zaverenik. Posedovao je niz kompromitujućih dokumenata o (budućem kralju) Aleksandru i tako ga vezao za sebe, postavši vođa Aleksandrove kamarile koja je kasnije nazvana 'Bela ruka'.

Kralj Aleksandar I od Jugoslavije i kraljica Marija u Beogradu 1933. godine čekaju bugarskog kralja Borisa III. Foto: Wikimedia Commons/ Bulgarian Archives State Agency

Pred kraj srpsko-bugarskog rata protiv Turske, major Živković je bio određen da komanduje konjicom Timočke divizije. Posle pobede srpske vojske kod Kumanova, njegova jedinica je poslata da sa Drugom armijom pomogne Bugarima da osvoje Jedrene. Kako je konjica u opsadama neupotrebljiva, Živković i njegovi oficiri su časove i časove provodili u pijančenju i orgijama.

Jednog dana je jedan lepo građeni konjanik saopštio svom pretpostavljenom da ga je major Živković naterao da bude 'aktivni partner u homoseksualnom odnosu sa njim'. Komandant Druge armije Stepa Stepanović je zatražio da Živković bude izveden pred vojni sud. Živković se obratio Apisu i ovaj mu je velikodušno pomogao 'kako se ne bi ukaljala čast srpske vojske'. Živković je Apisu ovo dobro vratio tako, što je na zahtev regenta Aleksandra 'namestio' Solunski proces.

Sleva nadesno: pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, Rade Malobabić i major Ljubomir Vulović. Fotografija nastala nakon izricanja njihovih smrtnih presuda tokom Solunskog procesa. Foto: Wikimedia Commons/cs619629.vk.me

Kada je 6. januara 1929. godine kralj Aleksandar suspendovao tzv. Vidovdanski ustav, svog vernog Petra Živkovića je postavio za predsednika vlade. Od 1931, Živković je, opet na zahtev kralja, osnovao dvorsku opozicionu Jugoslovensku nacionalnu stranku u kojoj mu je pomoćnik bio Svetislav Hođera."

A kakvu je ulogu imao kasnije, kao predsednik Ministarskog saveta, pa nakon smene, možete pročitati u našem ranijem tekstu: Ana Brnabić će biti DRUGI GEJ PREMIJER u istoriji Srbije (FOTO)

(Telegraf.rs / Izvor: "Knez Pavle: Istina o 27. martu")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pp

    5. novembar 2017 | 19:04

    Znači ako neki nebitan lik kaže za nekog da je flertovao sa njim i optuži ga za homoseksualnost, a pritom i sud presudi da je to kleveta onda to automatski znači da je taj neko stvarno gej??? Znači svako za koga ja kažem da je gej taj je gej? Neverovatno glupi zaključci i pretpostavke na osnovu nedokazanih tvrdnji. Uostalom Bjelogrlić je samo nastavio sa neverovatno glupim režijskim ostvarenjima. Gluplji film od Montevidea nisam gledao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA