Film "Zarobljeno vreme" premijerno 9. novembra u Dvorani kulturnog centra (FOTO) (VIDEO)

U filmu se pojavljuju kultni jugoslovenski muzičari o kojima je Peca Popović pisao i čije je karijere pratio, poput Kornelija Kovača, Gorana Bregovića, Žike Jelića, Momčila Bajagića - Bajage, Vlatka Stefanovskog i mnogih drugih

  • 0

Dokumentarni film "Zarobljeno vreme", koji govori o čuvenom rok novinaru Petru Peci Popoviću, reditelja i scenariste Milana Nikodijevića imaće beogradsku premijeru 9. novembra (21:00) u Dvorani kulturnog centra (DKC)

"Zarobljeno vreme" će se potom naći na redovnom bioskopskom repertoaru DKC-a 10., 11. i 12. novembra (17:00), najavila je danas autorska ekipa filma na konferenciji za novinare.

- Moja generacija se biološki proredila. Dobro je što smo nešto od tog mog odrastanja, od ljubavi i dobrote iz te zemlje u kojoj smo živeli, uspeli da prikažemo na filmu. Ja prosto pripadam budućnosti, koja je bila negde bolja od ove sada, što je, nadam se, predstavljeno u filmu - rekao je Popović novinarima.

U filmu se pojavljuju kultni jugoslovenski muzičari o kojima je Peca Popović pisao i čije je karijere pratio, poput Kornelija Kovača, Gorana Bregovića, Žike Jelića, Momčila Bajagića - Bajage, Vlatka Stefanovskog i mnogih drugih. "Zarobljeno vreme" je snimano u šest država, odnosno ekipa je obišla Beograd, Kragujevac, Sarajevo, Skoplje, Herceg Novi, Zagreb i Ljubljanu. Osim muzičara sagovornici su i bili i najuticajniji rok kritičari i producenti.

Nikodijević je istakao da je "Zarobljeno vreme" snimano skoro tri godine, kao i da mu je velika čast što je Popović baš njemu dozvolio da "zaviri u njegov život i rad". Film je inače samo jedan deo dokumentarnog materijala, na osnovu koje je napravljena i dokumentarna televizijska serija u pet nastavaka, koja bi trebalo da bude prikazana krajem ove ili početkom iduće godine na nekoj od televizija.

Foto: Zoran Lazarević Laki

- Na sve iz moje generacije je Peca Popović je presudno uticao kasnih šezdesetih i u ranim sedamdesetim godinama. Ovaj film je posvećen rokenrolu, mojoj, Pecinoj i ljubavi mnogih od masa. Ovaj film je na neki način vraćanje duga mojoj profesiji i svemu onome što sam proživeo uz Pecu i muziku tog vremena. Od preko sto ljudi koje smo snimili jednostavno nismo sve mogli fizički da ubacimo u film i zato smo odlučili da napravimo i seriju - objasnio je Nikodijević.

Direktor fotografije Jovan Milinov je rekao da mu je bilo posebno drago da učestvuje u snimanju filma kao pripadnik generacije o kojoj Peca Popović govori, dok je producent filma Siniša Bokan istakao je da muzičku scenu u Jugoslaviji "nisu činili samo muzičari i bendovi, već i Peca Popović koji ih je pratio".

- Odmah sam bio za snimanje filma kada mi je Nikodijević izneo ideju o Peci Popoviću i njegovom delu. Znao sam da će sa Pecom pred nama biti mnogo široko polje koje ćemo moći sa takvim filmom da obuhvatimo - rekao je Bokan.

Vlasnik promoterske kuće Long Play Zoran Vulović je naglasio da je Beograd samo prva stanica bioskopskog prikazivanja "Zarobljenog vremena", odnosno da su predviđene i projekcije filma u Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i drugim gradovima sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Zoran Lazarević Laki

- Dok sam gledao film imao sam utisak da je on o svima nama, o našim životima, o našoj prošlosti i budućnosti. Ovaj film je važan i za muziku sa kojom se svi na neki način bavimo. Nadam se i da će film nekim novim klincima pokazati neke nove puteve. Kada sam dobio poziv da učestvujem u distribuciji filma osećao sam se bukvalno kao da me je Bob Dilan pozvao lično da mu napravim jednu mini turneju po Srbiji - naglasio je Vulović.

Inače, premijera filma "Zarobljeno vreme"bila je 5. jula u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festival muzičkih dokumentaraca u region, gde je film dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa "Kino region" na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA