Bosanac pokrao Ljubivoja Ršumovića: Cela knjiga je prekopirana, samo je ponegde izmenio neku reč! (FOTO)

Knjiga "Prvarica" omiljenog dečjeg pisac iskopirana je od korice do korice

  • 3

Naš slavni književnik Ljuboje Ršumović tvrdi da se našao na meti lopova, ali ne onih koji su mu upali u kuću, već onih koji su prisvojili njegova dela - njegova "Prvarica" iskopirana je od korice do korice, a potpisao ju je pesnik iz Tuzle.

ONI PRAVE RŠUM: "Vuče, vuče, bubo lenja" i ostale porodične tajne Ršumovića! (FOTO) (VIDEO)

Zbog toga je veliki Ršum pokrenuo postupak i nada se da će se ova krađa rešiti pravnim putem mada smatra da se "sramota ne može ispeglati"

Ovaj, za njega najdrastičniji primer krađe njegovih dela, Ršumović je otkrio gostujući  u "Tri tačke" na N1. Za krađu "Prvarice" saznao je od svoje bratanice koja je knjigu koju je potpisao Škimo Ešić, pesnik iz Tuzle.

- Dakle, prvo sam ja objavio knjigu "Prvarica" i to davne 1987. godine a onda mi se javila moja bratanica iz Sarajeva 1999. godine i rekla: "Striče, videla sam tvoju knjigu u izlogu, ali  nije tvoje ime nego ime Škimo Ešić" - priča Ršumović.

Izgled knjige koju je potpisao Ešić, osim identičnog sadržaja, i potpuno izgleda kao "Prvarica" našeg omiljenog dečijeg pesnika.

Na pitanje ko je Ešić, on  kaže:

Pesnik iz Tuzle. Nažalost, ja sam njemu i još četvorici mladih pesnika dok sam bio u izdavačkoj kući objavio knjigu "Drugari". Možda je Šimo Ešić po slobodi mislio da može moju knjigu da potpiše. To je najdrastičniji primer. Sad ćemo da vidimo da li će pravni sistem Bosne i Hercegovine umeti da sarađuje sa pravnim sistemom Srbije da se to ispegla. Naravno, sramota ne može da se ispegla. Cela knjiga je prekopirana. Šimo je ponegde izmenio neku reč. Negde gde mu se činilo da je bolji pesnik od mene on je promenio neki stih.  

Printskrin: N1

Pričajući od krađama i pirateriji, Ršumović je istakao da je svoja prava zaštitio preko agencije i da je sada ovaj slučaj kod njih. Tom prilikom je rekao i da ranije, dok nije bio u penziji, nije obraćao na svojatanja, krađe i pirateriju ali da danas to gleda drugačije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nikada se nisam bunio. Uvek sam imao dobru platu dok sam radio. Sada kada sam penzioner, vidim koliko sam grešio. Smatralo se u to vreme da je ono što je za decu društveno korisno - rekao je veliki Ršum i dodao da danas u svojoj bibliografiji ima neke naslove koje nije dao knjigama.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pesnik

    17. novembar 2017 | 16:35

    Oni sve krivotvore. Kompleks.

  • Cika Velja

    18. novembar 2017 | 09:29

    Licno poznajem gosp. Šimu,i ne znam sta mu je ovo trebalo? Covek ume da pise,da se obrati deci na deciji nacin,jednom recju pravi deciji pisac!? Ova kradja je za mene samo dokaz i moralnog i inteluktualnog kraha BiH pisaca i umetnika uopste?! Izgleda da je tema "stradanje,agresija,genocid" presla u "bestezinsku fazu",a ruku na srce,ta je tema u BiH izrodila desetke "knjizevnika" kojih odavno vise nigde nema???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA