≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija nove knjige Peđe Stanaćeva:"Bibliotekar i druge priče" uskoro u "Udruženju književnika Srbije "

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija će se održati u "Udruženju književnika Srbije" 29. aprila u 19:00h.

  • 0

Pisac Predrag Peđa Stanaćev obradovao je čitalačku publiku još jednim sjajnim književnim delom.

U pitanju je knjiga "Bibliotekar i druge priče" u izdanju Banatskog kulturnog centra, Novo Miloševo (dobitnika specijalnog priznanja na 66. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2023. godine za svoj kapitalni projekat "Izabrana zenitistička dela")

Promocija će biće upriličena 29. aprila, 2024. u 19 časova u "Udruženju književnika Srbije - Tribina" ( Francuska 7) u Beogradu.

Pored autora, na predstavljanju će kao urednik tribine učestvovati književnik Vidak Maslovarić iz Beograda, potpredsednik "Udruženja književnika Srbije", književnica Čedna Radinović Lukić iz Beograda, predsednica SKOR-a – ogranak za Beograd i potpredsednica nadzornog odbora Udruženja kniževnika Srbije.

O autoru i knjizi, kao recezenti, govoriće Milijan Despotović, književnik i publicista iz Požege, kao i književnik Viktor Škorić iz Novog Sada.

Odlomke iz priča čitaće glumica Tamara Milčić, dok će Uroš Dojčinović, uz zvuke svoje gitare, dočarati atmosferu.

Kao što i sam naslov dela kaže u pitanju su ne baš klasične priče (izuzev Bibliotekara), napisane kao pet zasebnih proznih celina u periodu od 1985. do 2021. One su ipak povezane stilom pisanja i vremenom u kojem žive njihovi junaci.

To su, po redu po kojem su date u knjizi:

  • Bibliotekar 
  • Priča o 33 iskopine
  • Priča o devojčici koja ne voli red
  • Priča od jednog slova
  • Priča o Anisiji i Kiliku

Ovo je inačem treća knjiga autora Peđe Stanaćeva. Prve dve su bile objavljene davnih godina pod pseudonimom Simeon Raški, a to su:

  • Biblioteka mrtvih knjiga (proza), 2001, NIP "Kolumna" Surčin
  • Tajna vremena (haiku poezija), 2004, Književno društvo "Razvigor" - Užice i Izdavačka radionica "Svitak"

Podsetimo, ovo je druga po redu promocija "Bibliotekara i druge priče". Prva je bila 03.04.2024. u Biblioteci grada Beograda – ogranak "Branko Miljković. Tom prlikom su osim autora, bili književnica i prevodilac Valentina Novković kao moderator, književnik i publicista Milijan Despotović i književnik Viktor Škorić kao recezenti knjige, i glumica Tamara Milčić kao narator.

Tom prilikom su fotografi iz "JEFIMIJA KLUB UMETNIKA" napravili sjajne snimke.

Peđa Stanaćev je rođen 1956 godine u Beogradu, gde je odrastao i školovao se. Diplomirani ekonomista po obrazovanju. Njegovi roditelji su takođe živeli i radili u Beogradu, poreklom su iz Banata, iz Novog Miloševa, smešteno na potezu između Novog Bečeja i Kikinde. Član je SKOR-a i Haiku udruženja Srbije i Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo su beogradski bibliotekari: Uveli su nas u čari sveta knjige skriven među prepunim policama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA