Upravo smo shvatili da je OVA SCENA iz "Senki" u vezi sa filmom "Lepa sela lepo gore", i to na nestvaran način (FOTO)

Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju

  • 3
Senke nad Balkanom Ratni vojni invalid prosi na Studentskom trgu kod Glavnjače. Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Nedavno smo se u opširnom tekstu pod naslovom: SEDAM SENKI NAD BALKANOM KOJE SU VAM PROMAKLE: Jako bitni detalji za razumevanje serije su prošli neprimećeno (FOTO), pozabavili brojnim sitnicama koje su cenjenom gledateljstvu promakle, usled krupnih događaja koji su nam svima zaokupili pažnju.

Jedna od tih sitnica, bila je verovatno najbizarnija scena u dosadašnjem toku čitave serije "Senke na Balkanom", ne samo te konkretne epizode. Odigrava se ispred Glavnjače, nakon obračuna između žandarma i makedonskih terorista koji su tom prilikom oslobodili Hadži-Damjana Arsova iz zarobljeništva: dok inspektor Tanasijević hoda između leševa po današnjem Studentskom trgu a tada Velikoj pijaci, prilazi mu ratni vojni invalid, prosjak, i pruža ka njemu metalnu čašu, tražeći milostinju.

Kao da se baš ništa nije desilo, kao da je sve to za njega savršeno normalno, nešto na šta je on navikao i sa čim je orođen, kao da se život istog tog trenutka nastavio bez gledanja unazad i oko sebe. Tako on to čini. A zašto i ne bi? Ako je društvo za koje se borio njega odbacilo, zašto i on ne bi odbacio društvo? Tu leži kritika celog sistema.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Tom prilikom smo ukazali na mogućnost postojanja veze između ovog prizora i umetničkog pokreta nadrealizma, koji je krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina, dakle, onda kada se "Senke" i odigravaju, bio na svom vrhuncu. Izrazili smo nadu da je u pitanju aluzija na taj pravac, pa smo čak naveli i citat Andrea Bretona, najistaknutijeg nadrealiste, koji na jednom mestu kaže: "Najjednostavniji nadrealistički čin je ići niz ulicu sa revolverom u ruci i pucati nasumice po gomili, koliko god brzo možeš da povlačiš obarač".

Međutim, upravo smo shvatili da postoji još jedna ravan, još jedna dimenzija te scene koja nam je izmakla prvi put. Naime, po svemu sudeći, ta scena pravi referencu na film "Lepa sela lepo gore", i gradi neobičnu vezu između ova dva ostvarenja.

Na koji način? Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju. Igrao je on tada mladog Milana, dečaka Milana, onog Milana kojeg je tumačio upravo — Dragan Bjelogrlić.

Printskrin: YouTube/0rthOd0x

Nestvarnost gore opisanog prizora i susreta (koji se na još čudesniji način ponavlja u desetoj epizodi prve sezone) tako postaje još nestvarnija, jer se na neki način radi o susretu Milana sa samim sobom: mali Milan će postavi veliki Milan, vojnik; prosjak je bio vojnik baš kao i Tane, koji je takođe stradao, pa čak bio proglašen i mrtvim tokom Prvog svetskog rata i Bitke na Mačkovom kamenu koja je, čudnog li čuda, bila deo jedne veće bitke — Bitke na Drini, reci koja Srbiju deli od Bosne u kojoj se odigrava radnja "Lepih sela".

A vojnik prosjak, to smo saznali iz prve epizode, nije stradao ni na Kolubari ni na Kajmakčalanu, već u Beogradu, u kojem ranjeni Milan vida rane posle onoga tunela.

Budući da ova uloga nije velika, da je broj reči koje on izgovara sveden na šačicu, te da je mogao da je odigra bilo ko, sumnjamo da je gospodin Bjelogrlić slučajno za nju izabrao baš gospodina Šehovića.

(O. Š.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    9. januar 2018 | 20:22

    Јел ми немамо наших глумаца већ нам треба Адмир ?

  • Јешуа

    30. novembar 2020 | 14:33

    Шта мислите, да се за промену, не приваљујете? Тражити дубљи смисао у бјелином тандара-мандара бућкуришу, стварно

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA