2

Upravo smo shvatili da je OVA SCENA iz "Senki" u vezi sa filmom "Lepa sela lepo gore", i to na nestvaran način (FOTO)

Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju

Nedavno smo se u opširnom tekstu pod naslovom: SEDAM SENKI NAD BALKANOM KOJE SU VAM PROMAKLE: Jako bitni detalji za razumevanje serije su prošli neprimećeno (FOTO), pozabavili brojnim sitnicama koje su cenjenom gledateljstvu promakle, usled krupnih događaja koji su nam svima zaokupili pažnju.

Jedna od tih sitnica, bila je verovatno najbizarnija scena u dosadašnjem toku čitave serije "Senke na Balkanom", ne samo te konkretne epizode. Odigrava se ispred Glavnjače, nakon obračuna između žandarma i makedonskih terorista koji su tom prilikom oslobodili Hadži-Damjana Arsova iz zarobljeništva: dok inspektor Tanasijević hoda između leševa po današnjem Studentskom trgu a tada Velikoj pijaci, prilazi mu ratni vojni invalid, prosjak, i pruža ka njemu metalnu čašu, tražeći milostinju.

Kao da se baš ništa nije desilo, kao da je sve to za njega savršeno normalno, nešto na šta je on navikao i sa čim je orođen, kao da se život istog tog trenutka nastavio bez gledanja unazad i oko sebe. Tako on to čini. A zašto i ne bi? Ako je društvo za koje se borio njega odbacilo, zašto i on ne bi odbacio društvo? Tu leži kritika celog sistema.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Tom prilikom smo ukazali na mogućnost postojanja veze između ovog prizora i umetničkog pokreta nadrealizma, koji je krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina, dakle, onda kada se "Senke" i odigravaju, bio na svom vrhuncu. Izrazili smo nadu da je u pitanju aluzija na taj pravac, pa smo čak naveli i citat Andrea Bretona, najistaknutijeg nadrealiste, koji na jednom mestu kaže: "Najjednostavniji nadrealistički čin je ići niz ulicu sa revolverom u ruci i pucati nasumice po gomili, koliko god brzo možeš da povlačiš obarač".

Međutim, upravo smo shvatili da postoji još jedna ravan, još jedna dimenzija te scene koja nam je izmakla prvi put. Naime, po svemu sudeći, ta scena pravi referencu na film "Lepa sela lepo gore", i gradi neobičnu vezu između ova dva ostvarenja.

Na koji način? Lik ratnog vojnog invalida i prosjaka koji se često pojavljuje i koji se uglavnom kreće po prostoru Velike pijace, u susedstvu Glavnjače, tumači Admir Šehović. U pitanju je glumac koji je svoju prvu ulogu u životu igrao upravo u "Lepim selima", i to ne bilo koju. Igrao je on tada mladog Milana, dečaka Milana, onog Milana kojeg je tumačio upravo — Dragan Bjelogrlić.

Printskrin: YouTube/0rthOd0x

Nestvarnost gore opisanog prizora i susreta (koji se na još čudesniji način ponavlja u desetoj epizodi prve sezone) tako postaje još nestvarnija, jer se na neki način radi o susretu Milana sa samim sobom: mali Milan će postavi veliki Milan, vojnik; prosjak je bio vojnik baš kao i Tane, koji je takođe stradao, pa čak bio proglašen i mrtvim tokom Prvog svetskog rata i Bitke na Mačkovom kamenu koja je, čudnog li čuda, bila deo jedne veće bitke — Bitke na Drini, reci koja Srbiju deli od Bosne u kojoj se odigrava radnja "Lepih sela".

A vojnik prosjak, to smo saznali iz prve epizode, nije stradao ni na Kolubari ni na Kajmakčalanu, već u Beogradu, u kojem ranjeni Milan vida rane posle onoga tunela.

Budući da ova uloga nije velika, da je broj reči koje on izgovara sveden na šačicu, te da je mogao da je odigra bilo ko, sumnjamo da je gospodin Bjelogrlić slučajno za nju izabrao baš gospodina Šehovića.

(O. Š.)

Daljinac

Tagovi: Admir Šehović, Dragan Bjelogrlić, Lepa sela lepo gore, Senke nad Balkanom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Л
    Лицемер

    Јел ми немамо наших глумаца већ нам треба Адмир ?

Odbornici usvojili predlog Odluke o postavljanju osam skulptura Olge Jevrić i predlog Rešenja o imenovanju ulice po Janisu Janulisu

Premijera ruskog filma o životu čuvenog ruskog paraolimpijca u Kombank dvorani 1. oktobra

Telefon je pozvonio tačno u podne, zvao me je Džejson Derulo: Čestitala sam mu rođendan, a on je na čistom srpskom rekao da dolazi u Beograd (VIDEO)

Prvaci i prvakinje beogradske opere "oterali" oblake: Spektaklom otvorena jubilarna 150. sezona Narodnog pozorišta (FOTO) (VIDEO)

Džordž R.R. Martin je otkrio detalj o šestom nastavku "Igre prestola", ali i zbog čega ne želi da ide u Hrvatsku

Evropska noć istraživača u Beogradu: Naučna avantura za sve uzraste (FOTO)

Počinje nova sezona u Zvezdara teatru (FOTO)

Mala varoš dala je velikog umetnika, pa svima pokazala koliko se njime ponosi: Otvoren legat Milovana Vitezovića u Kosjeriću

Zatvaranje festivala ruskog filma "Bajke detinjstva"

Evropska Noć istraživača u Srbiji – Istražuj kroz noć, u znanju je moć (FOTO)

Javio se Džoni Štulić na Jutjubu i svim ljubiteljima Azre popravio dan (VIDEO)

Bube "iskaču" iz zidova: Ovaj umetnik toliko dobro crta 3D grafite, da se plašite i da prođete pored njih (FOTO)

Vratila se legendarna dadilja Meri Popins: Letela je uz pomoć kišobrana, pomagala deci, a 25 godina kasnije, opet im treba (VIDEO)

Zbog velikog interesovanja, objavljen i treći koncert Maria Biondia u Beogradu (FOTO)

Marijina priča o Amsterdamu pogodiće svakoga ko je nekada živeo u tuđini i ko se svakog dana pita po čemu se razlikuje Srbija (FOTO)

Gostovanje predstave Zvezdara teatra u Torontu i Kičeneru

Pozorište iz Sankt Peterburga u Ateljeu 212 (FOTO)

Umetnik Dušan Jovović u Parizu predstavio interaktivni projekat o Velikom ratu (FOTO)

Znamo šta je LGBT, ali šta je LGBTIQCAPGNGFNBA?

Da li postoji gej književnost i gej kreativnost u Srbiji?

Poslednji vikend živih svirki u Bitefu na Kalemegdanu (FOTO)

Zlatomir je naučnik iz Novog Sada koji je napisao doktorat o Džoniju Štuliću, a evo zašto je odabrao baš tu temu (FOTO)

Kako su nastali izrazi "kaži dragička" i "radio Mileva": Za sve su krive dve gospođe, Beograđanka i Crnogorka

Otvorena izložba posvećena remek- delima Beogradske arhitekture

Novi Sad živi Kaleidoskop kulture (FOTO)

"Ako ti jave: Umro sam" je zbirka pesama o smrti: Posvećena je deci i pomoći će svima da lakše razumeju i prihvate najteže rastanke

Napisala je "Princezine dnevnike" i "Brbljivicu", pa očarala svet: Sada je otkrila šta je za nju ljubav i kako pronaći osobu koja je savršena za nas

Princeza Olga Romanov predstavila autobiografiju u Beogradu: "Bosonoga princeza" nije istorijsko štivo (FOTO)

Na današnji dan pre 37 godina emitovana je prva epizoda "Mućki": Koji je vaš omiljeni citat iz serije?

Smehotresno glasanje za srpskog kandidata za Oskara: Predsednikov glas nije uvažen jer je "bilo sitno, pa nije video da zaokruži" (VIDEO)

Zakoračite u dvoranu raznolikosti - Eđšeg otvara svoja vrata

Srbija dobila kandidata za Oskara: Sa 9 glasova odneo ubedljivu pobedu nad ostalim filmovima (VIDEO)

Neka igre počnu: Nova sezona TV serija već je na pomolu, sigurni smo da zbog ovih ostvarenja nećete pomisliti da izađete iz kuće (VIDEO)

Sahranjen Vladeta Jerotić: Od čuvenog akademika oprostio se veliki broj prijatelja i poštovalaca

Promocija 57. Oktobarskog salona: "Čudo kakofonije" u petak u podne ispred kulturnog centra Beograda

Kaleidoskop: Kultura je način života (FOTO)

Srpska književnost na Sajmu u Moskvi: Ova naša dela stigla su do Rusije

Kod naših muškaraca seks traje tri minuta, onda počnu da hrču, a žena tek počela: Ovako je Vladeta Jerotić govorio o "onim stvarima"

Kusturičin film ispunio salu u Veneciji do poslednjeg mesta: Ovo je priča o najsiromašnijem predsedniku (FOTO)

Nova pozorišna sezona u Ateljeu 212

Kaleidoskop predstavlja jednu od najvećih svetskih savremenih pijanistikinja - Momo Kodamu

Sahrana akademika Vladete Jerotića u četvrtak na Novom groblju