Ove srpske reči imaju sasvim drugačije značenje: Zato, pazite kako ih upotrebljavate

Vodite računa!

  • 1

Reči koje su prema pisanju i izgovoru vrlo slične, ali po značenju i postanku veoma različite, nazivamo paronimi. Sadrže istu reč u svojoj osnovi, ali njihovi različiti prefiksi, sufiksi i infiksi daju im sasvim drugačija značenja. Stoga, vodite računa pri odabiru reči, jer vam se vrlo lako može učiniti da je neka reč podesna u rečenici, a zapravo joj tu nikako nije mesto!

NAJDUŽE REČI NA SVETU: Probajte da ih izgovorite, a da ne polomite jezik

Novinski (odnosi se na novine, npr. članak, tekst) – novinarski (odnosi se na novinare, npr. kodeks).

Ljubitelj (biti ljubitelj nečega, nešto posebno voleti, npr. sport, umetnost…) – ljubimac (biti nečiji ljubimac, u smislu miljenik).

Predvideti (unapred videti, predskazati) – prevideti (zanemariti nešto, ne uzeti nešto u obzir).

Menjati (poprimiti drugačiji izgled, pretvoriti sebe ili nekoga u nešto drugo) – zameniti (naći sebi ili nečemu zamenu tako što ćemo postaviti drugo lice ili stvar umesto nas ili nečega. Dakle, ne menjati nikog već ga zameniti nečim drugim, privremeno – odmeniti ili zauvek).

Foto-ilustracija: Pixabay

Spomenik (objekat podignut u čast na sećanje neke osobe ili nekog događaja) – spomenar (leksikon, album, dnevnik, ispovednik…)

Beleti (postajati beo, npr. u licu) – beliti (činiti da nešto postane belo, npr. bojiti belom bojom).

Toplota (spoljašnja toplota koja zagreva tela) – toplina (unutrašnja toplina, npr. duševna toplina kojom neko biće zrači).

Ne smeju se poistovećivati reči buniti i zbunjivati. Pogrešno je reći: to me buni; treba: to me zbunjuje.

Spasilac (Radi na plaži kao spasilac)- spasitelj (On je spasitelj naših duša).

Nosač (On radi kao nosač prtljaga )- nosilac (On je nosilac brojnih ordena).

Humorističan (koji sadrži humor, prožet humorom )- humoristički (koji se odnosi na humor npr. humoristička serija).

Foto: Foter/Walt Stoneburner

Razmera (odnos dveju veličina A:B) – srazmera (proporcija, odnos dveju razmera A:B = B:C ).

Zemljani (nešto što je napravljeno, sačinjeno od zemlje) – zemni (koji je IZ zemlje ili je ostao da zauvek pripada zemlji: zemni ostaci, zemni gas…), zemljišni (koji se ODNOSI na zemlju i bliže je opisuje, npr. zemljišne knjige ), zemaljski (koji se odnosi na Zemlju kao planetu i koji joj pripada).

Edukovan (onaj koji je obrazovan, učen, školovan ) – edukativan (nešto ili neko ko SLUŽI da bi neko postao edukovan; nešto ili neko ko ima vaspitnu ili poučnu ulogu).

Problemski (npr. zadatak) – problematičan (čovek problematičnog karaktera, neko ko ima loše vaspitanje i npr. preko i naglo ponašanje).

Logički (npr. zadatak čiji je cilj da se uporebi logika tj. razmiljanje) – logični (nešto što je logičkog karaktera, stvoreno logikom).

Foto: Pixabay

Čitko (jasno i precizno napisan, može lepo da se pročita, npr. rukopis) – čitljivo (štivo, tekst, knjiga… koji se lako čitaju, u smislu – nije dosadno, nerazumljivo i naporno za čitanje).

Propisati (nekome napisati uputstvo, naredbu, savet… čega treba da se pridržava, npr. propisati kaznu ili recept za lek)- pripisati (“nalepiti”, dodati nekome određene osobine, radnje, zasluge…).

Sredovečni (biti po godinama stariji čovek, ne biti više mlad ali još ni star) – srednjovekovni (poticati iz srednjeg veka).

Efektno (koje proivodi efekat; zadivljujuće, spektakularno) – efektivno (delotvorno, stvarno).

Sistemski (onaj koji se odnosi na sistem, npr. sistemska greška, nešto što se radi i gradi postupno, po nekom planiranom rasporedu)- sistematičan (biti dosledan, planski, pridržavati se nekog rasporeda i plana u radu ili životu).

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    3. januar 2018 | 12:01

    Pola jaje pola nije ti ga hranis on te bije drugo znacenje znamo da je mucak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA