"Odglumio je da je sve okej, bila je to njegova poslednja velika uloga": Hrvatski pisac o Glogovcu, čoveku za koga je bio stvoren svaki tekst

- A možda njemu nesretniku nisu ni rekli kako je blizu kraj - kaže Ante Tomić

  • 2

Poznati hrvatski scenarista i pisac Ante Tomić u dirljivom autorskom tekstu oprostio se od Nebojše Glogovca sa kojim je sarađivao na filmu "Ustav Republike Hrvatske", a u planu su imali i novi projekat. Tomić je pisao o njihovom prijateljstvu i o tome koliko je cenio preminulog srpskog glumca.

- Kao scenarista i pozorišni pisac ja sam imao neverovatnu sreću. Nekoliko stvarno velikih hrvatskih, srpskih i bosanskih glumaca počastili su me igrajući likove koje sam stvorio, svojom su čudesnom igrom ispunjavali moje srce zahvalnošću. Većina njih danas su mi dragi prijatelji, ali neće mi zameriti ako kažem da je Nebojša Glogovac bio najbolji. On mi je dao što mi nijedno književno priznanje nije moglo dati. Ne kažem zato što je on umro, nego zaista, nikad ja nisam bio tako dobar pisac nego kad me je Nebojša Glogovac govorio - napisao je Ante.

"Brzinom munje je bio osuđen": Potresni govor Svetozara Cvetkovića i minut ćutanja za Glogovca na predstavi posle sahrane (FOTO)

Dodao je da pre 20-ak dana saznao da je Glogovac bolesta i tad se čuo s njim.

- Na telefonu je delovao začuđujuće raspoloženo. "Ma, jeste, rak, ali blaži oblik. Ništa strašno. To se danas leči, za mesec i po, dva najkasnije", rekao nam je. Tek sam kasnije od drugih saznao kako je stvar zapravo potpuno drugačija, konačna i strašna. Biće valjda da njemu nesretniku nisu rekli kako je blizu kraj, ali nagađamo i da nam je možda legendarni srpski glumac Nebojša Glogovac naprosto odglumio kako je sve okej. Bila je to njegova zadnja velika uloga, da mu se prijatelji ne brinu - ispričao je scenarista.

Printskrin: Youtube/primoractv

Tomić i Glogovac su se upoznali pre 10 godina, jedne letnje večeri u Motovunu, kad je s Olegom Novkovićem, Milenom Marković, Snežanom Bogdanović i Uliksom Fehmiuom došao predstaviti film "Sutra ujutru".

- Na hotelskoj terasi čitave smo se večeri smejali njegovim šalama, a ja se više nisam mogao setiti zašto taj sjajni tip nije igrao u "Karauli" - priseća se scenarista.

I onda, negde početkom 2015, Rajko Grlić ga je probno snimio za ulogu Vjeke Kralja u "Ustavu Republike Hrvatske".

- Kad mi je pokazao snimak, ja sam se, duše mi moje, prepao. Kad susedu Srbinu kaže da su Srbi korov, Kralj je u Glogovčevoj interpretaciji spokojan, blag, gotovo nežan. Istina, sve je to stajalo u scenariju, ali niko ga nije tako dobro pročitao, tako autentično prikazao kako se zlo katkad može činiti dobronamerno i bezazleno, kako je mržnja u našem svetu samorazumljiva, svakidašnja, banalna. Tek sam gledajući Glogovca zapravo shvatio kakvo smo čudovište napravili i lagano se naježio od njega - ispričao je i dodao da su se sledeći put sreli na salašu u Čeneju, kod Novog Sada.

Foto: Interfilm

- Družili smo se u dvorištu pod stablima oraha, a Nebojša Glogovac nas je zabavljao glumačkim anegdotama o Zoranu Radmiloviću, Bori Todoroviću, Draganu Nikoliću... Pričao je na jedan način koji kasnije ni ne pokušavate ponoviti jer znate da je to neka usmena veština koja traži osobit dar i bezbrojne popijene rakije u pozorišnim bifeima.

- Bio je đavolski duhovit. Onako kako to samo najbolji znaju, kao nemarno i nehotično. Neviđena bitanga. U jednom je trenutku bio ćutljiv i ozbiljan, a trenutak kasnije nasmešio se polustisnutim očima. Celo mu se lice odjednom razvedrilo. I obično ste tek tada shvatali da vas je zajebao. Bio je kao povučen, odsutan i nezainteresovan, ali biste ga na kraju zavoleli i prihvatili više nego ijednoga koji se ubio da vam se dopadne - zaključio je Tomić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvoncica

    13. februar 2018 | 12:55

    Woow kako ga je na sjajan nacin opisao! A ti Nebojsa, iako fizicki nisi sa nama, duh tvoj dirnuo je svakog od nas, i ponosno leti u visine.

  • Miroslav

    13. februar 2018 | 13:29

    Alal vera majstore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA