≫ 

Oca Nektarija sa teroristom iz OVK spojili su Dečani: Kontroverzni film pokrenuo je pitanje - da li je moguć zajednički život Srba i Albanaca? (VIDEO)

Autor Aleksandar Reljić pokušava da da odgovor kroz dve kontradiktorne priče na večno pitanje o odnosima Srba i Albanaca

  • 15

Da li je multietničko Kosovo zauvek izgubljena priča ili je suživot Srba i Albanaca ipak moguć, pitanje je koje se nameće svakome ko pogleda film "Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!", u kome kroz dve kontradiktorne priče autor Aleksandar Reljić pokušava da da odgovor.

Zavetnici upali u Dom omladine i prekinuli projekciju filma o Srbima i Albancima: Vređali publiku i pevali o Gračanici (FOTO) (VIDEO)

U ovom dokumentarnom filmu producenta Dinka Gruhonjića Ari Abdulji i Isak Vorgučić koji u srpskoj enklavi nadomak Prištine, pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom. Dok ispijaju rakiju i pivo, raspravljaju o tome kako bi voleli multietničko Kosovo, ali kao je suživot Srba i Albanaca, ipak, nemoguć. Ova dva novinara imaju dva totalno različita životna puta - Ari je svoju OVK uniformu okačio o klin prvog dana nakon rata na Kosovu i Isak je bio monah 12 godina (otac Nektarije) dok se nije zaljubio i napustio takav život i venčao.

Foto: Telegraf

Spojio ih je manastir Dečani, zapravo u manastiru su se sreli prvi put, što i nije neobično s obzirom na to da je u vreme bombardovanja ono bilo mesto u koje su se sklanjale, kako srpske, tako i albanske porodice.

Foto: Telegraf

Film donosi i drugu stranu, drugog Srbina i Albanca, nižeg društvenog staleža, manje opterećene kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu. Slaviša Stojanović i Mentor Gaši u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Brinu o bolesnim kučićima, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Njihovi su najveći problemi finansijske prirode i toliko su predani humanom radu, da do snimanja filma verovatno nisu ni znali jedan o drugom da je Slaviša učestvovao u ratu za vreme bombardovanja, kao i Mentorov brat, naravno na drugoj strani.

Printskrin: Youtube/ Stvarni ljudi

Mentor dolazi kod Slaviše na slavu, a Slaviša kod njega na Bajram. Popiju po koju "ljutu", popiju i kafu. Zanimljivo je da su spona između ova dva čoveka upravo psi, koji važe za najvernije čovekove prijatelje. I to psi koji su pobili Slavišine zečeve, iz čega je gledaocu jasno da je Reljić vodio računa baš o svakom detalju.

Dokumentarni film "Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!" je proizveden 2017. godine i rezultat je projekta "Stvarni ljudi – stvarna rešenja" o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.

Film je prikazan u okviru 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Posle završetka filma aplauz u sali je zasenio incident koji se dogodio 5 minuta nakon početka projekcije, kada je nekoliko pripadnika organizacije Zavetnika upala ističući srpske zastava i uzvikujući "Kosovo je Srbija", "Vratite nam pare", "Sram vas bilo."

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan BN

    30. mart 2018 | 12:56

    Zajednicki suzivot je veoma tesko ocekivati,ali zivot jedni pored drugih je moguc,,mozemo ekono.ski saradjivati na obostranu korist,ali zivjeti izmjesano je gotovo nemoguce,istorija je pokazala da je suvisr mrznje ovdje da bi tako nesto bilo moguce,ja iz Bijeljine cu uvjek saradjivati sa muslimanima iz Tuzle na obostranu korist,ali da zivimo zajedno nikad vise,dobre komsije i to je to..

  • Jakov Nenadović

    30. mart 2018 | 13:51

    Nije moguć i neće nikada biti !

  • Lale

    30. mart 2018 | 19:03

    A sto javno se ne prikazuje film koji su Česi režirali o kosovu to je prava realnost...to treba pogledati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA