Srbija izgubila velikana: Preminuo Dušan Đoković (73), osnivač i predsednik Akademije umetnosti

Bio je nosilac velikog broja priznanja

  • 1

Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije "Milan Đoković" preminuo je noćas u Beogradu u 73. godini, saopštila je Akademija umetnosti.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta.

Potresan prizor ispred omiljenog kafića Nebojše Glogovca na Dorćolu: Dve lale ostavljene na kiši, okrenute ka stolu za kojim je glumac sedeo (FOTO)

Diplomirao je filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i producent u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona.

Dušan Đoković preminuo u 73. godini života Foto: Promo

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije. Osnivač je "Fondacije Milan Đoković", 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

VIDEO: Hiljade ljudi na sahrani i suze oca za poslednje zbogom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    29. maj 2018 | 19:11

    Iskreno saucesce porodici, saradnicima, prijateljima i postovaocima gospodina Dusana Djokovica. Za zivota se trudio da sacuva nasledje svoje porodice, korena, kulture, obrazovanja. Ko ga je iole malo poznavao, sigurno mu se divio na ucinjenom. Nadam se da ce naslednici u buducnosti pratiti njegovu Zvezdu vodilju. Pocivajte u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA