Slavoljubu se smejala cela Srbija zbog "greške" u Slagalici, a reč ćivot zaista postoji

Ćivot, u narodu poznat i kao kivot, označava termin koji se najčešće čuje i upotrebljava u religiji

  • 12

Gostovanje Slavoljuba Petrovića u najdugovečnijem srpskom kvizu Slagalica postalo je kultno zbog greške koju je ovaj takmičar načinio, ali i zbog toga što je jedini takmičar čiji su poeni otišli u minus.  

Slavoljub je zablistao već u prvoj igri, kada je od ponuđenih slova sastavio reč "ćivot", zbog čega je cela Srbija zanemela, misleći da je živopisni takmičar "lupio i ostao živ", zaradivši i u isto vreme i istoimeni nadimak.

SLAVOLJUB IZ "SLAGALICE": Samo ja znam kako je novom rekorderu!

Ipak, ispostavilo se da Slavoljub nije pogrešio, da reč ćivot postoji i da mu svi mi dugujemo jedno veliko - izvini.

Ćivot, u narodu poznat i kao kivot, označava termin koji se najčešće čuje i upotrebljava u religiji. Termin je grčkog porekla, nastao od grčke reči kibotos, što u prevodu znači kovčeg sa moštima sveca. U rečnicima se ćivot opisuje kao kutija u kojoj se čuva evharistija i pričešće, jedna od dve najvažnije hrišćanske svete tajne.

Ćivoti se razlikuju po oblicima i veličini, kao i od materijala od kojih su rađeni. U njima su smeštene čitave mošti svetaca, koje ne trule. U pravoslavnoj religiji, ćivoti su uglavnom smešteni u manastirima i crkvama. Nad njima se vernici mole, a igumani i crkveni velikodostojnici čitaju molitve narodu, najčešće za ozdravljenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordost-smrtni greh

    12. jun 2018 | 16:15

    Takvi smo mi Srbi, nismo svesni koliko smo glupa i neobrazovana nacija, a skloni smo tome da potcenjujemo svakoga i da im se podsmevamo. Mnogo smo gordi, i ta gordost nas je dovela do ovde gde jesmo. Sve pametne i obrazovane ljude smo oterali iz drzave, za nas su prevaranti,lopovi-sposobni, bahati-muzevni i puni samopouzdanja, vaspitani-seka perse, obrazovani-istripovani, emotivni koji postuju zene-papucari, posveceni i duhovno uzdignuti-zamlacene budale...nama su elita drustva sponzoruse, starlete kriminalci i prevaranti.

  • Sasa91

    12. jun 2018 | 16:13

    Boze pa zar to niste vec znali???

  • Ja...RS

    12. jun 2018 | 17:57

    Samo me intetesuje ko bi se nasmijao kad je rijec veoma zastupljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA