≫ 

Od prostitutke do carice: Teodora je prodavala svoje telo za male pare, pa se dobro udala i vladala teritorijom današnjeg Leskovca

Otac joj je radio u cirkusu, majka je bila igračica, a Teodora bila glumica i kurtizana

  • 3
Foto: Wikipedia/ Art Renewal Centar Museum

Od ćerke cirkuzanata i prostitutke koja je usluživala najniži sloj mušterija, do supruge i suvladarke najmoćnijeg čoveka na svetu, vizantijska carica Teodora prešla je dug put. Ogromna ljubav Justinijana I i njegove žene jedna je od onih koje su i drmale, i gradile svetsku istoriju, u koju se Teodora upisala koristeći ne samo svoju izvanrednu lepotu, već još izvanredniju pamet.

Kako je posetiocima Justinijana Prime ili Caričinog grada objasnio Nebojša Dimitrijević, arheolog kustos Narodnog muzeja u Leskovcu, od kako ju je upoznao, mladi carević želeo je samo nju, prenosi Jug Media.

Da li je Muzej iluzija uopšte mesto za decu? Roditelji imaju podeljena iskustva, a stručnjaci isti stav

- Teodorin otac radio je u cirkusu, a ona se bavila najstarijim zanatom, ordinirala je po severnoj Africi i Bliskom istoku.  Oko 522. godine Justinijan ju je video i ludo se zaljubio u nju. "Hoću nju, pa hoću". Međutim zakon je bio takav da nije dozvoljavao venčanje žene iz najnižih slojeva i kandidata za cara. Njemu su to zabranili ujak i ujna, tadašnji car i carica i on je morao da čeka nekoliko godina da postane car, da promeni jedan od važnih rimsih zakona, kako bi se sa njom venčao. Toliko ju je voleo - ispričao je Dimitrijević

Kustos dodaje da je ženidba ovom prostitutkom bila definitivno najpametnija odluka u Justinijanovom životu. Zbog čega, poslušajte na snimku.

VIDEO: Seksi turska mlada pleše sa mačem

(Telegraf.rs/Jug media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    27. avgust 2018 | 11:40

    Ko voli istoriju, neće pogrešiti ako pročita knjigu koju je napisao Pol Velman " Teodora". Teodora je zaista fascinantna istorijska ličnost. Ako želite da saznate još nešto o moćnim ženama, preporučujem knjigu od Guj Bretona "I žena stvori carstvo", kao i "Mačem i otrovom" od Juliette Benzoni. Hvala Telegrafu na ovakvim člancima.

  • Dia

    27. avgust 2018 | 11:22

    Možete i Katarinu iz 4nastavka,to su knjige koje odmaraju,od Novih može Šeldon, pa uživajte pošto je kišovito!!

  • Dia

    27. avgust 2018 | 10:45

    Potražite Knjigu pižutelih korica Teodora bilo je u dva nastavka,Prelepa knjiga koja će vas vrati ti u Bajke! Ali je istina,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA