Umetnik Dušan Jovović u Parizu predstavio interaktivni projekat o Velikom ratu (FOTO)

Portret Milunke Savić u sebi sadrži programirane kodove koji reaguju na tablet i telefon i pokreću autentične snimke iz Velikog rata

  • 2

Umetnik dr Dušan Jovović predstavio je u Srpskom kulturnom centru u Parizu interaktivni projekat "Mozaik Velikog rata", koji je inspirisan likom i delom velike heroine Milunke Savić, a povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

Portret Milunke Savić u sebi sadrži programirane kodove koji reaguju na tablet i telefon i pokreću autentične snimke iz Velikog rata.

Foto: Promo

- Materijal koji sam odabrao čine filmski snimci koji su nastajali u najtežim i najneverovatnijim uslovima. Za mene je posebno emotivan i značajan snimak prelaska srpske vojske preko planina Albanije i trenutak kada kralj Petar pokriva svoje zamrznute vojnike. Projekat je svoju premijeru doživeo u Parizu i reakcije publike su neverovatne. Malo koji narod ima ovakvu kolekciju autentičnih snimaka Velikog rata - kaže Jovović.

Foto: Promo

On ističe da se za ovakav projekat odlučio zato što je bogatu i veoma bitnu filmsku i dokumentarnu građu teško seliti sa jednog na drugo mesto, te da zauzima velike prostore.

- Odlučio sam se za ovakav pristup proširene realnosti zato sto je na taj način moguće u jedan portret uklopiti ceo digitalozovani materijal Jugoslovenske kinoteke, a koji se tiče Velikog rata. Ideja mi je bila da posmatrača iz pasivnog stanja gledanja portreta potpuno aktiviram, tako da može sam da istražuje i gleda snimke koji su zaista neverovatni. Kralj Petar je formirao filmsku sekciju jos za vreme Balkanskih ratova i divna je bila ta njegova vizija koja nam je podarila neverovatno naučno i kulturno bogatstvo - ističe Dušan Jovović i dodaje da je ideja da ovaj projekat bude predstavljen u što više zemalja.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luks

    13. septembar 2018 | 17:31

    Bravo majstore

  • boro

    13. septembar 2018 | 17:12

    Pa to je predivna vest,da naš cenjeni umetnik sa najviše časti od kulturne evrope izlaže u prestolnici kulture Parisu. Neka vide da smo mnogo kulturni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA