≫ 

"Kako si mi prijatelju stari?" Pronađena pisma Nikole Tesle koja otkrivaju njegov pravi odnos sa Mihajlom Pupinom (FOTO)

Od priče o suparništvu do bliskog odnosa dvaju naučnika

  • 2

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su Tanjugu u Adligatu.

U pismima Tesla piše o Mihajlu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa Nedeljnik.

Foto: Adligat

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina. 

- Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu - kaže Lazić.

Foto: Adligat

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

POSLEDNJI SUSRET - ENIGMA?

U ranijim intervjuima istoričarka nauke Aleksandra Ninković Tašić o odnosu Tesle i Pupina navodi da su pisma koji su dokaz brige i srodništva.

Najveći argumenti u priliog njihovog supartništva su da Pupin nije hteo da podrži Teslinu kandidaturu za Nobelovu nagradu, da je na suđenju sa Markonijem svedočio protiv Tesle.

– Tesla je bio predložen za Nobelovu nagradu 1937. godine. Pupin je umro 1935. godine. Dakle, dve godine posle Pupinove smrti. Pupin s tim nije mogao da ima nikakve veze zato što je bio mrtav. Nije je ni Pupin dobio a bio je predložen. Za Putina znamo i zašto. Srčanost borbe za Srbiju ostavila je određeni trag u tim konstrukcijama. Amerika nije imala problema s tim, ali neke konstrukcije u Evropi jesu. Branio ga je u Kongresu, branio u Američkoj akademiji nauka, branio na Kolumbiji, branio na suđenju sa Markonijem - istakla je u razgovu za "Media sfera".

- Kada su se Tesla i Pupin poslednji put videli, u bolnici kod Pupinove samrtne postelje, oči su im zasuzile. Tesla ulazi u Pupinovu sobu, prilazi mu, pruža ruku i kaže: "Kako si mi, moj stari prijatelju?" Sve je izbacio iz sobe. Ostali su Pupin i Tesla u poslednjem razgovoru više od sat. Šta su jedan drugom rekli, ostaće zauvek tajna. Znamo da su pojeli teglu slatkog od pomoradže. Posle Tesle Pupina je videla samo kći Varvara. Pupin je ubrzo posle tog susreta preminuo, 12. marta 1935. godine. I to je prava istina o dvojici srpskih velikana - opisala je Ninković Tašić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. mart 2019 | 20:55

    KAD JE TESLA UMRO TROJICA SRBA SU IZNELI MNOGA DOKUMENTA I NAUCNE RADOVE I TAKO ZA PAR SATI PREDUHITRILI FBI VISOKO RANGIRANOG AGENTA TRAMPOVOG STRICA!! ZASTO JE TESLA UBIJEN OSTACE VECITA TAJNA A VERUJE SE DA JE U PITANJU STRAH OD TESLINOG IZUMA KOJI BI MOGAO PASTI U RUKE SOVJETIMA!!

  • Leontijevic Z

    29. oktobar 2020 | 23:58

    Mihajlo Pupin je priznati naucnik ali i veliki egoista. Sve je oko njega "moralo" biti kako je ON zamislio. Nije podnosio pametnije ljude od sebe. Bio je vest manipulator i to je dobro umeo da iskoristi u svakom drustvu. Svoje usluge je debelo naplacivao svima. Bio je jedan od najuticajnijih i ?najbogatijih ?? profesora u SAD. Pupin je Teslu mrzeo do paranoje, jer je ovaj bio otkrovljenje u svetu nauke i kako je Tesla sve vise priznavan kao genije, Pupin se sve vise trudio da pokvari tu sliku o Tesli. Placao je novinarima i raznim komisijama da pisu lose o Tesli. Isao je sam ili sa agitatorima da se deru na Teslinim predavanjima i ometaju predavanja. Najzad, lazno je svedocio kao "glavni" ekspert na sudjenju oko patenta za radio uredjaj i stao na Markonijevu stranu, pa je Sud prvo presudio u korist Markonija ali u junu 1943, Vrhovni Sud SAD je upravo zbog LAZNOG SVEDOCENJA MIHAJLA PUPINA UKINUO PATENT MARKONIJU I VRATIO GA NIKOLI TESLI !!! Pupin se pokajao na samrtnoj postelji i molio da mu dodje Tesla kako bi mu oprostio. Genije je dosao da obidje Pupina i oprostio mu. Danas, na zalost postoje ljudi, koji zarad sopstvenog profita, IZMENJUJU ISTORIJU i predstavljaju Pupina kao dobrog coveka i Teslinog prijatelja. To je velika obmana. Pupin i Tesla su dva sveta i to nikad ne treba mesati. Genije kao sto je Nikola Tesla je neponovljiv u istoriji ljudskog roda. Pupin je natprosecni odlican ucenik, streber, i vrlo lukav covek i ... to je dovoljno ali nista vise od toga. LZ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA