≫ 

Medijska strategija gotova do kraja godine? (FOTO)

Oko Nacrta medijske strategije bilo je dosta kontroverzi, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i međunarodnim organizacijama koje se bave slobodom medija, žalila su se domaća strukovna udruženja, navodeći da ponuđena rešenja nisu dobra, zbog čega je strategija stopirana

  • 0

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je da očekuje da će nova medijska strategija biti završena do kraja godine.

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VUČIĆU: Savetnica premijera otkriva šta je najblesavije što je IKAD uradio! (FOTO)

Oko Nacrta medijske strategije bilo je dosta kontroverzi, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i međunarodnim organizacijama koje se bave slobodom medija, žalila su se domaća strukovna udruženja, navodeći da ponuđena rešenja nisu dobra, zbog čega je strategija stopirana, rekla je Vasiljević.

Ona je to kazala u intervjuu za praznični broj "Blica", odgovarajući na pitanje šta su naredni koraci, budući da je strategija stopirana.

- Odlučili su da sve stopiraju. U radnu grupu koja će biti formirana biće pozvani predstavnici strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave tom temom i imaju iskustvo. Razgovaraće sa svim novinarskim udruženjima, sa predstavnicima OEBS-a, ponudili su se i ljudi iz određenih ambasada, pa ćemo videti predloge. Očekujem da se usaglase i da strategija bude završena do kraja godine - rekla je Vasiljević.

Rekla je da se oseća više bespomoćno nego odgovorno kada stignu kritike za stanje u medijima Printskrin: Tanjug

Ona je komentarišući situaciju u medijima kazala da se oseća više bespomoćno nego odgovorno kada stignu kritike za stanje u medijima, kao i da je to stvar Vlade i Ministarstva kulture i informisanja.

- Zakoni i propisi koji regulišu taj deo su nešto na šta ja ne mogu da utičem. Trudim se da budem tu da pomognem kolegama novinarima kada je potrebno. Bila sam novinar i znam sa kakvim se problemima novinari suočavaju i uvek su se suočavali. Da li je gore nego pre? Nije - ocenila je Vasiljević.

Prema njenim rečima, danas su najveći kritičari situacije u medijima novinari sa kojima je ona svojevremeno radila, bilo kao novinar, bilo kao saradnik u vreme vlade Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića, dok je bila u MUP, i da je sa nekima od njih prolazila kroz različite vrste pritisaka.

- Bilo je smenjivanja urednika, otpuštanja novinara zbog ankete u kojoj je samo jedan od anketiranih rekao nešto protiv tadašnje vlasti. Nisu se žalili tada jer su znali da bi izgubili posao. Drago mi je da danas nije tako - rekla je Vasiljević.

Vasiljević kaže da su pretnje na društvenim mrežama veoma ozbiljne, ali u ovom trenutku to ne može da se kontroliše Printskrin: Tanjug

Upitana da kaže da li je danas situacija zadovoljavajuća, savetnica za medije predsednika Srbije je rekla da situacija nije laka i dobra i da "ima problema koliko hoćete".

- Činjenica da imate OEBS ili razne međunarodne organizacije kojima možete da se obratite bez posledica, veliki je napredak. Žao mi je što neki od kolega to neće da priznaju. Na sednici nacionalnog konventa jedna koleginica je rekla da nikada nije bilo gore, da se novinarima preti. Ja pitam gde, kome? Kaže, na Tviteru - rekla je ona.

Kako je konstatovala, pretnje na društvenim mrežama su veoma ozbiljne, ali u ovom trenutku to ne može da se kontroliše.

- Razni iskompleksirani i isfrustrirani tipovi mogu da kažu šta hoće bez posledica. Da li je normalno da predsedniku države, predsednici parlamenta ili novinaru Ivanu Ivanoviću neko preti? Nije. Da li možemo to da regulišemo, ne znam. Verovatno, ali bojim se da bi i to bilo tretirano kao pritisak na slobodu izražavanja - rekla je ona.

Vasiljević je kao primer navela Nemačku u kojoj zakonski pokušavaju da reše problem društvenih mreža i dodala da ne zna na kakve bi reakcije to naišlo u Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA