Prošle godine je ubijeno 66 novinara, u Srbiji je napadnuto 92, a danas je Dan slobode medija

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u svetu je prošle godine ubijeno 66 novinara, a ukupno 74 medijskih radnika

  • 0

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan slobode medija. Nažalost, ove godine je sveopšte prisutan trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara. Tako je i prema Izveštaju o stanju slobode medija u Srbiji za 2017-2018 godinu, koju je objavio Napredni klub, u Srbiji tokom prethodne godine došlo do pada medijskih sloboda, opadanja ustanova koje te slobode treba da brane i promovišu, te do uspostave dominacije provladinih medija.

Uhapšen N. V. zbog pretnji smrću predsedniku NUNS-a: Pored Slaviše Lekića, na meti je bio i njegov otac

REPORTERI BEZ GRANICA? Znatno ugrožena sloboda medija u svetu

Shodno tome, ovogodišnji Dan slobode medija obeležavamo u teškom kontekstu za novinare, sloboda izražavanja i medija ugrožena je širom sveta, navodi se u poruci povodom Svetskog dana slobode medija koju je poslala Federika Mogerini, potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Mogerinijeva je upozorila da je sloboda izražavanja i medija ugrožena širom sveta Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u svetu je prošle godine ubijeno 66 novinara, a ukupno 74 medijskih radnika. Najviše novinara ubijeno u Meksiku, Siriji, Iraku, Avganistanu, Somaliji…

Povodom velikog broja napada na novinare, Mogerini je poručila da će u kontaktu sa državama preduzeti i konkretne korake, pružajući i finansijsku podrušku za zaštitu ljudskih prava.

- Sloboda medija ima ključnu ulogu u promovisanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Slobodni, različiti i nezavisni mediji, na internetu i van njega su temelji otvorenog društva i imaju veliku odogovornost da garantiraju proverene i tačne informacije - istakla je Mogerini.

SITUACIJA U SRBIJI

Pašalić je rekao da se u prva tri meseca ove godine dogodilo 30 napada na novinare u Srbiji Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Prema rečima zaštitnika građana Zorana Pašalića, u Srbiji je u prošloj godini bilo 92 napada na novinare. Već u prva tri meseca ove godine, dogodilo se 30 napada na novinare u Srbiji.

U proglasu Udruženja novinara Srbije navodi se da će prošlu godinu novinari pamtiti po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, ali i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

NUNS i "Nezavisnost" ukazuju na to da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se "trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara".

NUNS i "Nezavisnost" podsećaju i da su plate novinara u Srbiji na "dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava".

Udruženja novinara traže da se rasvetle slučajevi napada na novinare, kao i ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

U zajedničkom proglasu zahtevaju od nadležnih organa i da rasvetle slučajeve napada na novinare, kao i ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nalogodavce i krivce privedu pravdi.

Iz tog razloga Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve učesnike medijske scene, nadležne institucije i međunarodne organizacije da podrže uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji će radno-pravno zaštititi sve novinare i medijske radnike u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja podsetilo je na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva.

"Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja", navodi se u saopštenju kojim Dan slobode medija čestitaju svim srpskim medijima i novinarima.

PALI ZA 10 MESTA

"Nedovoljno delovanje ustanova kakva je REM i povlačenje javnih servisa i medija u kojima je još uvek prisutan državni kapital u sebe, te njihova odlučnost da poistovete prvu ličnost režima sa srpskom državom, a interese jedne vlade sa nacionalnim dobrom, učinili su da nekadašnja državna televizija postane manje otvorena  za drugačije mišljenje i u većoj meri okrenuta vladi nego što je to bio slučaj u ranijim razdobljima", smatra Čedomir Antić, član Političkog saveta Narodne stranke, Napredni klub.

Antić u današnjoj "Politici" postavlja pitanje zašto se u medijima reklamiraju javna preduzeća  i agencije "koje nemaju konkurenciju niti istinsku ekonomsku potrebu za to"?

Antić se pita zašto se u medijima reklamiraju javna preduzeća  i agencije "koje nemaju konkurenciju niti istinsku ekonomsku potrebu za to" Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pozvao se na nedavno objavljeni izveštaj organizacije Reporteri bez granica, koji takođe potvrđuje rapidno opadanje medijskih sloboda u Srbiji. Tokom prethodne godine Srbija je pala za deset mesta na listi ove organizacije - sa 66 na 76 mesto.

"Sloboda i demokratija preduslov su opstanka i napretka modernih društava. Ovih velikih ideala nema bez medijskih sloboda", ističe Antić.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 3. maj proglasila Danom slobode medija 1993. godine od kada se i obeležava svake godine.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA