Godišnjica Briselskog sporazuma

Sporazum su potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 19. aprila, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton

  • 16

Danas se navršava godinu dana od potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine.

Sporazum su potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 19. aprila, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton. Tekst parafiranog sporazuma ima 15 tačaka.

Premijer Ivica Dačić tada je rekao da je u Briselu parafirana konačna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

- To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu - rekao je Dačić nakon završetka desete runde dijaloga.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka EU, te da je "potpisivanje sporazuma istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU".

Na vanrednoj sednici 22. aprila Vlada Srbije usvojila sporazum koji su parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u Briselu.

Vlada Srbije i Srbi sa KIM su ispoštovali sve što je predviđeno Briselskim sporazumom, a očekujemo aktivniji pristup međunarodne zajednice u njegovoj implementaciji i normalizaciji života na KiM, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za KiM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin.

On je povodom prve godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma, rekao Tanjugu da očekuje da "međunarodna zajednica, možda i više nego do sada poštuje sve što su uradili Vlada Srbije i Srbi na KiM u stvaranju i sprovodjenju Briselskog sporazuma".

- Očekujem da niko protiv nas ne koristi našu spremnost na komprimis zarad života Srba na KiM, da medjunarodna zajednica to ceni i da se aktivno uključi u rešavanje svih problema na KiM - rekao je Vulin.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je Briselski sporazum, potpisan u aprilu prošle godine zatvorio krvavo poglavlje između dva naroda i da je od njegovog potpisivanja Kosovo fukcionalna država sa sigurnim granicama na celoj njenoj teritoriji.

Kosovski premijer je rekao da je pre godinu dana posle mnogih razgovora postignut "istorijski sporazum".

- Ovaj istorijski sporazum je zatvorio krvavo poglavlje između dva naroda i otvorio poglavlje mira i dobrosusedstva. Posle potpisivanja sporazuma, Kosovo je funkcionalna država i sa sigurnim granicama na celoj njenoj teritoriji - naveo je Tači.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. april 2014 | 09:57

    Jel' i to drzavni praznik?...

  • Aron

    20. april 2014 | 08:39

    Dragi moji to se zove VELEIZDAJA,sad samo da promene ustav i konačno priznaju Kosovo i stvar je završena.A za to će se pobrinuti Vučić kad napravi vladu po izboru one odvratne zenturače ešton.Usput pitanje za Dačića ,kako moze sebe da pogleda u ogledalo posle rukovanja sa onom spodobom od čoveka tačijem.Barem ja ne patim od amnezije ,što se za naše političare nebi moglo reći.

  • стрептомицин

    20. april 2014 | 10:54

    За заслуге ће Ивица сигурно добити улицу у Приштини, одмах поред Клинтона, Кларка, Олбрајт и осталих "демократа".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA