RAČUNAJTE NA NAS: Ambasadori stranih zemalja obećali pomoć Srbiji! (FOTO)

- Premijer Vučić je na sastanku naglasio značaj privrednog rasta koji je sada još značajniji nego ranije. Ja sam siguran da će italijanske kompanije dolaziti i investirati i u budućnosti - istakao je italijanski ambasador

  • 1
Sastanak međunarodnih donatora za prikupljanje pomoći Srbiji Foto: Milena Đorđević

Šef delegacije EU u Srbiji i ambasadori Nemačke, SAD, Rusije i Italije danas su potvrdili da Srbija i dalje može računati na međunarodnu pomoć.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da će u hitnoj fazi Vladi Srbije biti na raspolaganju sredstva iz predpristupnih fondova (IPA), a da će, kada se radi o dodatnim fondovima, u svrhu solidarnosti, Unija tretirati Srbiju kao da je ona već država članica EU.

- Što se tiče obima podrške, on će zavisiti od procene potreba koja će biti sprovedena u narednih nekoliko nedelja - rekao je Devenport.

On je takođe izrazio impresioniranost nivoom saradnje i koordinacije medju državnim organima i rukovodstvom, kao i odgovorom organizacija civilnog društva i samih gradjana Srbije.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm naveo je da je potresen veličinom štete izazvane poplavama, ali i solidarnošću pokazanom i na nacionalnom i na medjunarodnom nivou.

Nemačka je, po njegovim rečima, kao i druge zemlje brzo reagovala i obezbedila tim od 35 stručnjaka sa visoko efikasnom opremom za ispumpavanje vode, koji rade u Kostolcu na zaštiti termoelektrane.

Vilhelm je preneo spremnost Nemačke da se uključi u dugoročne aktivnosti na obezbedjivanju pomoći, dodavši da je već obezbedjeno milion evra kratkoročno, kao hitna pomoć.

- Spremno očekujemo da dugoročno pomognemo i podržimo Srbiju. Pošto smo najveći bilateralni donator Srbije, jasno je da ćemo pomagati Srbiji u narednim mesecima i godinama - istakao je Vilhelm.

On je podvukao da je nemački ministar spoljnih poslova ponudio pomoć ministru spoljnih poslova Srbije, a da će nemačka kancelarka Angela Merkel u petak telefonom nazvati premijera Aleksandra Vučića kako bi videli šta Nemačka može da učini tokom narednih meseci.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naveo je da će se u predstojećem periodu sa Vladom Srbije raditi na izradi razvojnih planova kako bi se iz sadašnje prve faze neposredne pomoći prešlo u sledeću fazu koja podrzumeva obezbedjivanje srednjoročne pomoći kako bi ljudi ponovo stali na noge.

Potom bi se, po njegovim rečima, prešlo u fazu dugoročne razvojne pomoći kako bi bilo vraćeno dostojanstvo ljudima koji su pogodjenim poplavama.

- Moja vlada i američke kompanije očekuju saradnju sa drugim vladama i drugim kompanijama i medjunarodnim organizacijama, kao i sa Vladom Srbije, kako bi pomogli u ovom procesu za koji će trebati vremena - rekao je Kirbi.

On je istakao da se pokazalo da postoji dobra volja među građanima Srbije i u srpskoj vladi i da je on siguran da će biti uspeha.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da će Rusija nastaviti da pomaže Srbiji u saniranju štete nastale usled poplava, u skladu s preciznim podacima o konkretnim potrebama koje su premijer i ministri u Vladi Srbije naveli.

Čepurin je podsetio da je Rusija jedna od prvih zemalja koja je Srbiji pritekla u pomoć, poslavši u prvom naletu vremenske nepogode tim od 76 spasilaca u Obrenovac i druga ugrožena područja.

Iz Rusije je, prema njegovim rečima, poslato i 106 tona humanitarne pomoći i opreme za spasavanje ugroženih i za saniranje štete, kao i prehrambenih proizvoda i lekova.

Ambasador Italije Đuzepe Manco podsetio je da će Italija od jula ove godine preuzeti šestomesečno predsedavanje EU i da će se zalagati za to da Srbija bude medju najvišim prioritetima u Briselu.

Manco je dodao da će biti osigurano da italijanske kompanije koje rade u Srbiji ostanu u Srbiji i da ih još više dodje u Srbiju.

- Premijer Vučić je na sastanku naglasio značaj privrednog rasta koji je sada još značajniji nego ranije. Ja sam siguran da će

italijanske kompanije dolaziti i investirati i u budućnosti - istakao je italijanski ambasador.

Konferencija za novinare na kojoj su se obratili ambasadori održana je po završetku koordinacionog sastanka medjunarodnih donatora, posvećenom pružanju pomoći Srbiji u saniranju posledica poplava.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OS

    22. maj 2014 | 18:03

    Obecanje ludom radovanje.Njima u EU treba mas energetski sistem.Toliko su i zainteresovani. Vise ne,jer nije u njihovom interesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA