SKUPŠTINSKI BONTON: Poslanik ne sme da jede tokom sednice, niti da uzima mito

Srpski nacrt kodeksa ponašanja poslanika rađen je po uzoru na kodekse koji postoje u drugim parlamentima. Na primer, poslanici evropske skupštine, koji se ne drže pravila, mogu biti kažnjeni ukorom, oduzimanjem prava učešća na sednicama ili drugim aktivnostima u periodu od dva do deset dana, ali i razrešenjem sa jedne ili više funkcija

  • 3

Poslanik treba da bude nepristrasan, marljiv, pošten, odgovoran... Mora da poštuje parlament i kolege i da radi isključivo u interesu građana. Ne sme da uzima mito....Ovo su, kako saznaju Novosti, osnovne tačke na osnovu kojih će biti skrojena konačna verzija kodeksa ponašanja.

O tome - da li se narodni tribuni drže ovih pravila, odlučivaće Etička komisija. Ona će prigovore na rad i ponašanje poslanika, koje mogu da pošalju i građani, slati Administrativnom odboru koji će raspravljati o eventualnom kršenju pravilnika i kaznama.

U poslaničke klubove juče je stigao zahtev da delegiraju po jednog člana tima koji će raditi na "skupštinskom bukvaru".

U narednih mesec dana tekst će, najverovatnije, biti usvojen i postaće jedan od obaveznih udžbenika za poslanike.

Radna verzija teksta, koju je novim poslanicima u amanet ostavio prethodni saziv, sadrži formulacije, da "narodni poslanici treba da se ophode jedni prema drugima sa uvažavanjem", a ne smeju da dobacuju dok kolega govori.

Srpski nacrt rađen je po uzoru na kodekse koji postoje u drugim parlamentima. Na primer, poslanici evropske skupštine, koji se ne drže pravila, mogu biti kažnjeni ukorom, oduzimanjem prava učešća na sednicama ili drugim aktivnostima u periodu od dva do deset dana, ali i razrešenjem sa jedne ili više funkcija.

Letonci u svom "bukvaru" navode da poslanik ne sme da koristi poverljive informacije za ličnu korist, da moraju pristojno da se oblače i da budu uredni. Takođe, piše i da u javnosti ne smeju da se pojavljuju ukoliko su popili koji čašicu više.

Najrigorozniji dokument ima Bundestag, koji svoje poslanike može da kazni u iznosu od 1.000 evra, pa do polovine godišnje plate. U BiH svojim poslanicima zabranjuju da jedu tokom sednice i da koriste mobilne telefone i laptop računare u sali.

Kodeks ponašanja posle usvajanja može da postane sastavni deo Poslovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    27. jun 2014 | 10:44

    u našem je parlamentu sasvim normalno da se kuckaju poruke I razgovara mobilnim telefonom, žvaće žvakaća guma ili psuje kolega poslanik, arogantno ponašanje ..

  • Simela

    27. jun 2014 | 12:28

    Ovi naši su totalno odsutni samo bleje,trebalo bi kao pojedina deca pre upisa u prvi razred da idu na časove koncentracije.

  • Basa

    27. jun 2014 | 11:01

    Poslanik ne sme da jede ako nije poneo dovoljno za sve :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA