VEK OD ULTIMATUMA SRBIJI! Vučić: U stanju smo da preokrenemo točak istorije! (FOTO)

- Želim da verujem da je Srbija u stanju da pobedi i neke svoje loše navike, da bude uređena zemlja, uspešna, moderna i da se naši potomci ponose svojim precima koji su im takvo društvo doneli - rekao je premijer Srbije i dodao da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Austrijom i Nemačkom, sa zemljama sa kojima je nekad ratovala

  • 4

Premijer Aleksandar Vučić i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner obeležili su danas 100. godišnjicu predaje austrougarskog ultimatuma Srbiji tako što su posadili crvenu šljivu kao drvo mira u dvorištu zdanja Nadbiskupije, nekadašnjeg Poslanstva Austrougarske monarhije.

Premijer je tim povodom poručio da Srbija nema prava da se odriče prošlosti i istorije, ali da mora da gleda u budućnost i da misli o svojim potomcima. On je naglasio da s ponosom može da kaže da je sadašnjim generacijama neuporedivo lakše nego što je bilo "našim precima" i da se nada da će dolazeće generacije za 100 godina s ponosom moći da kažu da žive u sređenoj evropskoj zemlji.

- Srbija ima dobru budućnost i mislim da smo u stanju da preokrenemo točak istorije i da napravimo mnogo toga dobrog za naš narod - rekao je Vučić na skupu povodom obeležavanja 100. godišnjice od predaje austrougarskog ultimatuma Srbiji i dodao da sa radošću govori da i sa Austrijom i Nemačkom želimo najbliže moguće odnose, sa zemljama sa kojima smo imali tako teške sukobe u prošlosti.

Premijer je prednost da prvi nabaci zemlju dao austrijskom ambasadoru, uz šaljivu opasku: "Vi prvi, vi ste započeli rat".

On je, međutim, naglasio da sadnja drveta mira simbolizuje mir i želju za saradnjom i najboljim mogućim odnosima i sa onima sa kojima smo nekada ratovali i dodao da sa radošću i zadovoljstvom govori da Srbija sa Austrijom i Nemačkom ima najbolje moguće odnose.

- Želim da verujem da je Srbija u stanju da pobedi i neke svoje loše navike, da bude  uređena zemlja, uspešna, moderna i da se naši potomci ponose svojim precima koji su  im takvo društvo doneli - rekao je premijer Srbije.

Vučić je primetio da crvena šljiva predstavlja simbol srpskog stradanja i običaja.

- Posadili smo drvo mira, crvenu šljivu. Mislim da u crvenoj šljivi ima mnogo simbolike. To nas podseća na sva naša stradanja, ali i na naše običaje, na naš srpski prkos i na slobodarski duh kojih nikada ne možemo i nećemo da se odreknemo, već možemo da ga čuvamo i baštinimo baš kao i ovu šljivu. Takođe, ovo drvo je i poruka mira i želje za saradnjom i najboljim mogućim odnosima sa onima sa kojima smo neretko u prošlosti ratovali i neretko gubili trećinu muškog stanovništva. Ali treba gledati ka budućnosti, pokolenjima i o onome kako će da izgleda decenijama unapred - rekao je premijer Srbije.

Vučić je naveo i da se posle 100 godina svet promenio, tako da sile pobednice i poražene u Prvom svetskom ratu zajednički tvore EU za dobrobit i budućnost svojih građana.

- Nadam se da ćemo mi biti u situaciji da to kažemo za sto godina, a uvek ćemo da baštinimo srpsku slobodu i slobodarski duh, od toga nećemo da odustanemo i uvek ćemo time da se ponosimo - rekao je Vučić.

On je ocenio da je tekst austrougarskog ultimatuma bio je neprihvatljiv za Srbiju, njen ponos i slobodu i državnost.

Prema njegovim rečima, današnji dan je veoma važan za srpsku i evropsku istoriju, a ovoj generaciji je, ocenio je, neuporedivo lakše nego našim precima.

- Nadam se da oni koji će za 100 godina na ovom mestu dan da obeležavaju moći da kažu da žive u normalnoj i uređenoj evropskoj zemlji - rekao je Vučić.

U zgradi Nadbiskupije, nekadašnjeg Poslanstva Austrougarske monarhije, u čijem dvorištu je drvo zasađeno, izložen je original diplomatske note, ultimatuma carske i kraljevske vlade Autrograsrske monarhije, koji je 23. jula 1914. godine u 18 sati uručen kraljevskoj srpskoj vladi, ministru finansija Lazaru Pačuu, koji je u tom momentu bio jedini prisutni član vlade u Beogradu.

Uz ultimatum, izložen je i odgovor kraljevske srpske vlade, koji su pisali premijer Nikola Pašić i član vlade Stojan Protić, a koji je Pašić uručio 10 minuta pre isteka 48-časovnog ultimatuma 25. jula 1914. godine poslaniku austrougarskog Poslanstva Baronu Gizelu.

Ovo je prvi put da se ta dva dokumenta nalaze zajedno na istom mestu, a original odgovora srpske strane se čuva u Beču.

Crvena šljiva koja je danas posađena predstavlja simbol posvećenosti miru, nenasilju i saradnji među državama.

Sadnji drveta mira prethodio je sastanak Vučića i beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara kojem su prisustvovali i ambasadori pojedinih zemalja učesnica rata, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, kao i ministar kulture Ivan Tasovac.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    23. jul 2014 | 14:15

    A jel rekao nešto i Austrijanac? Ovo obeležavanje podnošenja Austrougarskog ultimatuma bez izvinjenja i žaljenja za rat i žrtve nema nikakvog smisla ni opravdanja.

  • cola

    23. jul 2014 | 14:09

    Bravo!

  • Vuja

    23. jul 2014 | 13:55

    Dajte vise dosta nam je ultimatuma....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA