Vilijamson: Da je osnovan sud, već bih podigao optužnice!

- Mi znamo ko su ta lica za koja mislimo da su odgovorni za zločine i istraga će se nastaviti i biće fokusirana na njih. U zavisnosti kako ce ići istraga u narednim mesecima, moguće je da i drugi pojedinci budu obuhvaćeni listom - rekao je glavni tuzilač Specijalne jedinice za istragu o trgovini organima i ratne zločine

  • 6

Glavni tuzilač Specijalne jedinice za istragu o trgovini organima i ratne zločine OVK Klint Vilijamson je u ekskluzivnom intervju za dnevnik "Koha Ditore" rekao da je osnovan Specijalni sud, on bi već podigao optužnice.

Vilijamson je objasnio da u Briselu nije rekao "nema dokaze za trgovinu organima", nego da " ima ubedljivih indikacija da se to desilo" i prihvata da su njegovi zaključi uglavnom identični sa onima koje je izrazio Dik Marti u njegovom izveštaju, a pre njega i glavna tuziteljka Haškog Tribunala Karla Del Ponte.

U intervju Vilijamson kaže da zna imena onih koji će biti optuženi.

- Mi znamo ko su ta lica za koja mislimo da su odgovorni za zločine i istraga će se nastaviti i biće fokusirana na njih. U zavisnosti kako ce ići istraga u narednim mesecima, moguće je da i drugi pojedinci budu obuhvaćeni listom - rekao je Vilijamson ponavljajući da neće biti optužena OVK, nego pojedinci.

Ono što je ostalo nerazjašnjeno nakon njegovog predstavljanja u Briselu u utorak je sumnja da li je bilo ili nije trgovine organima.On kaže da je video naslove po novinama da je "Vilijamson rekao da nema trgovine organima".

- Ja nisam to rekao. Ono sto sam rekao je da ima ubedljivih indikacija da se to desilo, mi verujemo da se jedna takva stvar desila, ali u ograničenom stepenu. Znači postoji velika razlika između onoga kada se kaže "da nema dokaza" i rečenice "nema dovoljnih dokaza da se u ovom trenutku podiže optuznica za to." Smatram da je to veoma značajno razjašnjenje - kazao je Vilijamson.

On je zatim rekao da treba biti realan oko trenutne situacije.

- Tokom 15 godina bilo je pokušaja da se sude visoki oficiri OVK na Kosovu.Takvi pokušaji su nailazili na pritiske, zastrašivanja i kritike sa najvišeg nivoa vlade Kosova. Koliko god puta je bilo pokušaja da se istraže ti slučajevi, ti ljudi su ucinili svasta da spreče sve to - kaze on.

Na pitanje da će on otići sa te funkcije u avgustu mesecu Vilijamson je rekao narednih meseci odlazi, kao i jos jedan ili dvoje kolega.

- Međutim, cela ekipa će ostati funkcionalna. Znaci cela ekipa koja je od početka radila u ovom slucaju ostaće i nastaviće sa radom. Ali svakako na kraju moj naslednik biće taj koji ce imati primarnu odgovornost da podiže optuznice - rekao Vilijamson.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    31. jul 2014 | 14:50

    Cuvas svoju guzicu ne smes da podignes optuznicu jer u avgustu odlazis boli tebe uvo. Tako i Karla del Ponte dok je bila na funkciji cutala a sad kao nesto bilo je zlocina nad Srbima

  • DD

    31. jul 2014 | 10:30

    A ŠTO NE OSNOVASTE. NADAM SE DA ĆETE BITI PRIVRŽENI PRAVDI A NE POLITIČKOM IZBORU SRBIJE.

  • Mustafa Kajgani

    31. jul 2014 | 10:30

    Za Sud za rat.zloc. u Hagu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA