Srbiji upućen demarš, Vučić sutra odgovara EU!

Zvaničnici Evropske unije upućivali su na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće sutra konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije upućenog Srbiji.

U Vladi Srbije je potvrđeno da je demarš stigao. U sedištu EU u Briselu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš. Međutim, zvaničnici Unije upućivali su na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača.

- Evropska unija žali zbog objave mera Ruske Federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbedilo jedinstvo međunarodne zajednice i poštovanje međunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvođenja ovih mera - navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Saveta ministara Evropske unije 15. avgusta.

Danas se oglasilio i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ocenivši da apel Brisela trećim zemljama da ne izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju pokazuje da EU ne želi da napusti perspektivno rusko tržište i iznelo uverenje da te zemlje mogu same da odluče kako da se ponašaju.

Prema rečima portparola MSP Rusije Aleksandra Lukaševiča, "očigledno je da Brisel nema šta da ponudi svojim poljoprivrednicima u smislu realne nadoknade gubitaka i zato je neophodno da pokaže zabrinutost na takav trapav način".

- Verujemo da treće zemlje na koje Brisel apeluje mogu same da odluče kako da se ponašaju u situaciji koja pruža nove uslove za poslovanje i širenje tržišta, uključujući povećanje izvoza na rusko tržište - rekao je Lukačević na molbu novinara da prokomentariše izjave zvaničnika EU upućene trećim zemljama da ne povećavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište.

O tome danas piše i ugledni švajcarski list "Noje cirher cajtung" (NZZ), navodeći da su države EU upozorile zemlje kandidate da "ne uskaču u rupe na ruskom tržištu, nastale embargom Moskve na uvoz prehrabmenih namirnica iz Unije", i uz opasku da se od uvođenja embarga "novi ponuđači tiskaju" na tržište Rusije.

I dok u Turskoj ne haju mnogo za upozorenja Brisela, dok se ona u zemljama kandidatima na Balkanu ozbiljno shvataju. Albanija i Crna Gora su odmah skrenule na briselski kurs, dok je situacija komplikovanija za Makedoniju, a naročito za Srbiju, piše NZZ. Kaznene mere protiv Moskve su u Srbiji nepopularne - ne samo iz ekonomskih razloga, ocenjuje list navodeći da je Rusija posle Nemačke i Italije treći trgovinski partner Srbije koja je istovremeno potpuno zavisna od ruskog gasa.

- Povećanjem cene gasa Moskva bi mogla da otera Srbiju u bankrot. Sa druge strane, ruski embargo za EU nudi srpskoj poljoprivredi šansu, i to ne samo zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom - konstatuje švajcarski list.

Rusija je nedavno zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja članica EU, nakon čega je Brisel zatražio od trećih zemalja da ne koriste ruske sankcije kako bi povećale izvoz svojih proizvoda u Rusiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istoričar

    21. avgust 2014 | 19:09

    Ajmo naivni narode... Uradiće nam Rusi isto što i uvek ranije u istoriji.

  • Vracar

    21. avgust 2014 | 19:39

    Vicicu ako sutra ne objavis uvodjenje sankcija Rusiji ja se vise necu izjasnjavati kao Srbin. Hocemo bre u EU!! Sankcije Rusiji!!!

  • Činjenice

    21. avgust 2014 | 20:33

    Ono pusto ljubovanje sa Rusijom Srbiji će se obit o glavu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA