OD TITA DO VUČIĆA: Svi skupovi svetskih lidera koje je ugostila Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Decembarski Samit lidera centralne i istočne Evrope koji će u Beogradu organizovati kao domaćini premijeri Srbije i Kine, prvi je veći skup lidera koji će organizovati naša zemlja još iz vremena komunizma i vladavine Josipa Broza

  • 6

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kaćang ugostiće u decembru u Beogradu lidere 16 država centralne i istočne Evrope, a to će biti prvi veći i važniji samit koji će organizovati Srbija još od vremena Josipa Broza Tita. Telegraf.rs vas podseća na sve bitnije skupove svetskih lidera održane u našoj zemlji.

Premijer Srbije je u najavi Samita u Beogradu rekao:

- To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država.

Poslednji kineski premijer koj je boravio u Beogradu bio je Žao Zijang. Njega je 1986. ugostio Branko Mikulić, osmi po redu predsednik Saveznog izvršnog veća SFRJ. Mikulića je na tom mestu nasledio Ante Marković.

U šturoj Tanjugovoj vesti, koju je, prenoseći AP, objavio američkli list “Toledo Blejd”, navodi se samo da je Žao Zijang u Beograd doputovao 6. jula 1986. iz Bukurešta, te da ga je na aerodromu koji danas nosi ime Nikole Tesle dočekao Mikulić.

Nepune tri godine kasnije, Žao Zijang, koji je u međuvremenu s premijerske otišao na funkciju generalnog sekretara Komunističke partije Kine, skinut je s položaja, nakon što je aprila 1989. podržao studentske proteste na Tjenanmenu i usprotivio se brutalnom obračunu kineskih vlasti s demonstrantima. Na njegovu poziciju tada je došao Đijang Cemin.

Decembarski samit u Srbiji biće, takođe, prilika da se prvi put posle 1989. okupi veći broj važnih funkcionera, u ovom slučaju 17 premijera (16 predsednika vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine). Pre 25 godina Beograd je bio domaćin Devetog samita nesvrstanih koji je okupio više od 100 delegacija i svetskih državnika.

Najupečatljiviji je svakako bio dolazak tadašnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je za sebe i svoje ljude organizovao smeštaj u šatorima razapetim u blizini centra “Sava”. Gadafi je sa sobom poveo i kamile, koje je potom poklonio beogradskom zoološkom vrtu.

Skup sličnog formata, na kojem su prisustvovali uglavnom šefovi diplomatija, održan je i 2011, povodom 50-godišnjice održavanja Osnivačke skupštine Pokreta nesvrstanih, kojoj je 1961. godine domaćin takođe bio Beograd.

Tada je učestvovalo 113 državnih delegacija, a njihov domaćin bio je ministar sposljnih poslova Vuk Jeremić.

Zvanično otvaranje jubilarnog sastanka 5. septembra 2011. održano je u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, zdanju u kome je održan i Prvi samit nesvrstanih pre pedeset godina.

Poslednji veći skup svetskih lidera u Beogadu nije bio lepim povodom, a to je sahrana Josipa Broza Tita 8. maja 1980. godine na kojoj su prisustvovali najviši predstavnici višd 120 zemalja i preko 200 političe okih partija, dok je direktan prenos bio emitovan u više od 40 država sveta.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zorz

    11. septembar 2014 | 16:56

    Na zdravljeTitu

  • Mladen

    11. septembar 2014 | 16:53

    Bio je jos jedan mada sa tuznim povodom. Sahrana druga Tita!

  • Vatromet

    11. septembar 2014 | 21:22

    Srbiji se vraca stari sjaj koji je nekada imala,ovi skupovi su velika sansa za nas.Srbija ponovo postaje cenjena u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA