MINISTARKA POLJOPRIVREDE: Srbija čini sve što može da zaštiti ozonski omotač!

- Srbija čini ono što je u njenoj moći da donošenjem propisa omogući ograničenje upotrebe sredstava koji utiču na oštećenje ozonskog omotača - izjavila je Snežana Bogosavljević Bošković

  • 4

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača izjavila je da Srbija čini sve što je u njenoj moći da donese propise koji će ograničiti upotrebu sredstava koji utiču na oštećenje ozonskog omotača.

Bogosavljević Bošković je izjavila Tanjugu da Srbija čini ono što je u njenoj moći kroz donošenje odgovarajućih propisa o ograničavanju upotreba sredstava, kao što su freon i halon, koji se upotrebljavaju u rashladnim uređajima i aparatima za gašenje požara.

- Na taj način pomažemo globalnu akciju zaštite ozonskog omotača - dodala je Bogosavljević-Bošković.

Ministarka je podsetila da je poslednjih decenija prošlog veka zapaženo veliko oštećenje ozonskog omotača, zbog čega je 1987. godine potpisan Montrealski protokol kojim su obavezane sve članice potpisnice da smanje upotrebu sredstava koji oštećuju ozonski omotač.

Od tada pa do danas smanjena je upotreba hemijskih jedinjenja koja oštećuju ozonski omotač, i u značajnoj meri je zaustavljeno njegovo oštećenje, istakla je Bogosavljević-Bošković dodavši da je upotreba freona i drugih štetnih hemijskih jedinjenja smanjena 98 odsto.

- Današnji podaci pokazuju da je debljina ozonskog omotača oko tri milimetra, ali je potrebno da se i dalje preduzimaju mere u smislu njegove dalje zaštite - navela je ministarka Bogosavljević-Bošković.

Prema njenim rečima, u isticanje značaja ozonskg omotača za zdravlje stanovništva pomažu organizacije civilnog društva koje su izabrane na konkursu za finasniranje projekata u okviru teme "Ozonski omotač-uticaj na životnu sredinu i zdravlje stanovništa".

Konkurs su zajedno organizovali Ministarstvo i Organiazcija UN za industrijski razvoj, a sva sredstva potrebna za realizciju ovog projekta, u ukupnom iznosu od oko 3,2 miliona dinara obezbeđena su iz donacija, navela je Bogosavljević Bošković.

Takođe, tokom dana će biti organizovan niz događaja kao što je manifestacija "Ovo je moj ozon" u Valjevu, stručno predavanje i prezentacija ozon-frendli proizvoda u Pačevu, zatim javna kamapanja "Edukuj se -zaštiti ozonski omotač, zaštiti sebe" u Čačku, dok će u Kragujevcu biti organizovan javni punkt "Ozonska tačka".

Bogosavljević Bošković je pozvala sve građane da dođu i da se informišu kakav je značaj ozonskog omotača za zdravlje stanovništva, da se informišu o tome kako možemo da zaštitimo ozonski omotač, ali i o tome kako možemo da zaštitimo sebe od posledica njegovog oštećenja.

Ozonski omotač je sloj u Zemljinoj atmosferi koji sadrži visoke koncentracije ozona (O3), a stvara se i razgraduje u hemijskim reakcijama pod uticajem sunčeve svetlosti, na 10 do 50 kilometara udaljenosti od površine Zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pacijent

    16. septembar 2014 | 23:24

    A kako cemo zaštiti ozonski omotac. Ustvari mi nemamo neku industriju i teške zagadjivace. Ali dobro ako ministarka poljoprivrede tako kaze nema problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA