SRPSKI VOJNICI UČE RUSKI ZBOG PUTINA: Pogledajte kako se sprema marš "pobednika"! (FOTO) (VIDEO)

Završne pripreme za vojnu paradu su u toku, a na beogradskim ulicama može se videti i veliki broj vojnih vozila, tenkova, ali i vojnika koji vežbaju postrojavanje i pozdrave na ruskom jeziku namenjene predsedniku Rusije

  • 47

Srbija se sve ozbiljnije priprema za vojnu paradu "Korak pobednika", koja će se održati 16. oktobra, kod Palate Srbije i na Dunavu, a u toku obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda. Građani koji su prošetali od tržnog centra Ušće pa sve do Palate Srbije, mogli su ovih dana da vide veliki broj vojnih vozila, kao i vojnika koji iz dana u dan vežbaju.

Tako je bilo i danas, završne pripreme su u toku, a građani nestrpljivi i ponosni što se u Beogradu održava vojni defile, pa znatiželjno stoje i posmatraju kako se tenkovi parkiraju, kao i kako se vojnici postrojavaju.

I ranije je najavljeno da će na paradi učestvovati oko 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tenkove, oklopne tranportere, avione , helikoptere koji će defilovati Beogradom građani su mogli da vide i ovih dana, kako vredno vežbaju.

Iako ih veliki broj ljudi posmatra, a mnogi i traže da se slikaju sa njima, vojnici su staloženi, disciplinovani i ozbiljni u uvežbavanju svojih "tačaka". Na licu mesta smo se uverili kako teku pripreme i videli veliki broj oklopnih vozila, vojnih kamiona, tenkova koji su se parkirali na potezu od Ušća do Bulevara Nikole Tesle.

Prateći instrukcije svojih komdanata, vojna vozila su se pod konac slagala jedna iza drugih, a kada su se sva odjednom zaustavila i kada su vojnici iz njih marširajući izašli sve je delovalo tako velinčanstveno i silno. U prolazu, mogli su se čuti komentari starijih sugrađana koji su sa smeškom komentarisali: "Ima ko Srbiju da brani".

Nakon što su došli tenkovima i vozilima do TC Ušće, vojnici su sa svojim nadređenima vežbali postrojavanje, pozdrave, marširanje, a zatim su strpljivo slušali svoje komandire koji ih savetuju "šta je važno, šta nikako ne smeju da zaborave". Onako, iz daljine, čule su se i reči komandanta "A kad dođu Rusi da vas pozdrave, recite: Zdravstvujte, a zatim se zahvalite sa spsiba". 

I dok su pojedini vojnici vežbali postrojavanje uz oštro "mirno", a zatim i "voljno", veliki broj njih je poređao puške na travu, seo i odmarao uz sendvič i sok, kako posle kakve pobede il borbe, raspoloženi, veseli i pomalo ponosni što ih svaki građanin koji prođe uslika bar jednom telefonom.

A da su pripreme sve ozbiljnije svedoči i sve veći broj vojnika i vozila na ulici. A kako je bilo na današnjoj probi, pogledajte video - direktno sa beogradskih ulica:

A ovako je vojska odmarala u parku:

Podsećamo da se vojna parada održava prvi put nakon 1985. godine i da će baš zbog toga biti organizovano preko 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme, a na paradi će učestvovati i poznata ruska letačka grupa "Striži", dok će 30 padobranaca Vojske Srbije izvesti padobranski desant. I dok kopnom budu defilovali tenkovi, na Dunavu će ploviti brodovi i čamci Rečne flote.

 Ovo je program vojne parade (početak u 15.30)

- Dolazak predsednika Ruske Federacije i predsednika Srbije

- Počasna paljba

- Himna Republike Srbije

- Govor predsednika Republike Srbije

- Govor predsednika Ruske Federacije

- Predaja raporta komandanta vojne parade

- Padobranski skok – desant

- Defile pešadijskog ešelona

- Egzercir Garde

- Defile brodova Rečne flotile

- Defile motorizovanog ešelona

- Defile vazduhoplovnog ešelona

- Letački program Akro grupe „Striži“

Predsednika Rusije će u Beogradu čuvati preko 150 ruskih specijalaca i više od 80 srpskih snajperista po krovu, a o tome čitajte ovde.

Kakvim će avionom Vladimir Putin sleteti u Srbiju, na beogradski aerodrom pogledajte ovde.

Ovde saznajte više o poklonima koje je šef Kremlja spremio za Vladu Srbije.

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    13. oktobar 2014 | 20:32

    A sto ne bi on ucio srpski, umesto sto vojnici uce ruski? Tako valjda nalaze kultura ,zar ne? Svuda ruske zastave, u NS-u se proslavlja na sred centra njegov rodjendan!?! Strasno i pre svega zalosno!Kakav smo mi to narod,lepse nam je tudje od naseg?! Kad ste u Rusiji,Americi,Kini,Indiji... videli da se vijori zastava neke druge zemlje? Jel se moze voleti vise tudje nego svoje??

  • Dado RS

    13. oktobar 2014 | 19:26

    Jeb.... ruski jezik Mi pricamo samo Srbski

  • Lazar

    13. oktobar 2014 | 21:05

    слава России!i zivela Srbija!zna se ko su braca, zna se ko je pobedio Napoleona, Hitlera i ko moze da zaustavi zlo zvano NATO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA