Niko ne odgovara za negativnu kampanju!

Negativna kampanja s pogrdnim plakatima, na kojima se nalaze likovi političara iz protivničkog tabora, ne pomaže strankama samo da glasače privuku na svoju stranu, već i da "friziraju" izveštaj o potrošenom novcu uoči izbora

  • 11

Dve muve jednim udarcem!

Negativna kampanja s pogrdnim plakatima na kojima se nalaze likovi političara iz protivničkog tabora ne pomaže strankama samo da glasače privuku na svoju stranu, već i da "friziraju" izveštaj o potrošenom novcu uoči izbora, saznaje Telegraf.rs!

Agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će se strankama tokom kampanje brojati svaki reklamni bilbord, plakat, podeljeni letak i minut na televizijama. Međutim, pojedine partije pokušale su da joj doskoče štampanjem plakata bez stranačkog potpisa. Na taj način, pomenute neimenovane i "nepotpisane" stranke kriju troškove štampanja i izbegavaju odgovornost, jer niko ne može da dokaže da baš one stoje iza negativne kampanje.

"Sedi, jedan" i "Oni žive lepo, a ti?" preplavili su grad, ali iako svi pretpostavljamo u čijoj političkoj kuhinji je skuvana ta ideja, plakati nemaju potpis protivničke stranke, pa se "zasluge" mogu pripisati bilo kome iz opozicije.

Poznati su i nešto stariji plakati "Pravi kumovi" s fotografijama Dragana Đilasa, Mlađana Dinkića i Miroslava Miškovića.

Prozivke za "kumstvo" dobio je i lider SNS Tomislav Nikolić ispod fotografije na kojoj se rukuje s čelnikom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

"Mudro" smišljena kampanja protiv prvog čoveka naprednjaka "Ko vas nikad nije slagao?" s fotografijama Tomislava Nikolića u majci s likom Vojislava Šešelja takođe je delo nekog ko ne voli lik i delo Nikolića. Može samo da se pretpostavi ko stoji iza nje, ali dokaza, samim tim i istrage i odgovornosti - nema.

Profesor Zoran Stojiljković, predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da ipak postoje mehanizmi da se takva zloupotreba sankcioniše.

- Pretpostavljam da će stranke u svoje izveštaje troškova negativne kampanje nešto staviti, a nešto ne, ali na posmatračima je da odrade da sve bude što transparentnije – kaže on, i dodaje da predmet posmatranja nisu samo političke stranke, već i organizacije koje s njima sarađuju.

-  Marketinške agencije, televizije, pa čak i banke u obavezi su da nam odgovore na pitanja ko je platio kampanju i naručio štampanje plakata – ističe Stojiljković.

Ukoliko partije reše da angažuju neku nestranačku osobu da umesto njih naruči plakate i plati ih, navodno, iz svog džepa, takav trošak se neće videti u njihovim finansijskim izveštajima.

Ono što se od troškova zasigurno neće videti u izveštajima nakon izbora su sitni troškovi poput auto-laka, koji uz malo hrabrosti i kreativnosti stranačkih vojnika, sa već odštampanih i plaćenih plakata, šalju negativnu poruku. Docrtavanjem brkova i pogrdnim porukama dobijamo pravi, mali anonimni stranački rat, koji vas čeka na svakom uglu.

Za vidljiviju, a jeftiniju negativnu poruku neki su se setili da bi mogao da posluži stari kombi i malo farbe:

Konačno, za nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata partije bi mogle da plate kazne imeđu 200.000 i 2.000.000 dinara. Zakon zabranjuje davanje priloga stranci preko trećeg lica i prikrivanje identiteta davaoca ili iznosa (Član 13.). Onaj ko daje sredstva ili ih u ime stranke pribavlja u suprotnostima sa Zakonom sa namerom da prikrije iznos ili izvor, mogao bi da završi u zatvoru od tri meseca do tri godine.

(Anđela Popović)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala sirena

    8. april 2012 | 14:20

    Dajem 1.000 dinara za prvog ko pogodi koja je nedostajuća reč(i) sa vozačevih vrata žutog kombija na slici :))) P.S. Kako bi sve bilo regularno, molim da redakcija Telegrafa potvrdi tačnost odgovora.

  • SNEZA

    8. april 2012 | 21:17

    AHHAHAHAHAHA...Zabavi me ovaj tekst.....gadno je kad nemaju o sebi nista lepo da kazu, pa o drugima govore lose, gaaaadno!

  • bata

    9. april 2012 | 18:28

    kad vidite bilo koji predizborni plakat znajte da je to platio narod ili interesna grupa koja oce nesto da mazne od naroda znaci lopovi,glasacu za one koji se najmanje reklamiraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA