BOG I BATINA: Da li je Tito zaista držao UN u šaci i preko njih vladao svetom? (FOTO)

Josip Broz je, zahvaljujući podacima iz Drugog svetskog rata, ucenjivao i držao pod kontrolom tadašnjeg generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma i preko ove krovne svetske organizacije radio šta mu je volja

  • 40

Legendama o doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu nema kraja, a Telegraf.rs ovog puta donosi onu o maršalu Titu koji je navodno držao pod kontrolom svet preko Ujedinjenih nacija i Kurta Valdhajma, tadašnjeg generalnog sekretara UN.

Prema nekim istorijskim činjenicam, drug Tito ucenjivao Valdhajma, jer je imao njegov dosije o zločinima koje je on kao nacista počinio u Drugom svetskom ratu na području bivše SFRJ, posebno na Kozari!

Da u ovoj priči ima dima, dokazuje činjenica da je za vreme vladavine Valdhajma u UN-u (1972-1982), SFRJ veoma dobro prošla u podeli uloga i poslova u Sekretarijatu UN. Valdhajmov ataše za štampu bio je niko drugi nego do Titov čovek Rudi Štajduhard, a ambasador SFRJ UN Jakša Petrić imao je odličan pristup generalnom sekretaru.

U svojim nastupima, generalni sekretar UN Kurt Valdhajm je hvalio Broza i isticao da jugoslovenski predsednik Tito igra veoma važnu ulogu u svetskim poslovima. Uostalom, Jugoslavija je bila jedna od prvih zemalja koju je novoizabrani generalni sekretar UN posetio, a njega je maršal primio na Brionima "iza zatvorenih vrata".

Isti taj Kurt Valdhajm bio je osvedočeni nacista, koji je činio velike zločine u Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije. Zbog masakra na Kozari i ubistva preko 60.000 ljudi, uključujući 22.000 dece, bio je odlikovan 1942. godine od strane Anta Pavelića - ustaškim ordenom sa krunom kralja Zvonimira s hrastovim grančicama!

Međutim, zbog uspešne saradnje i prijateljstva prema SFRJ i Tito je odlikovao Valdhajma Ordenom jugoslovenske zastave!

Tito je "upravljao" Valdhajmom jer je kod sebe držao dosije F25572 u kojem je generalni sekretar UN bio registrovan na A listi ratnih zločinaca!

Kurt Valdhajm je bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1972. do 1981. i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine. On je 1986. izjavio da je radio kao prevodilac i da nije bio uključen u nacističke zločine.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.C.

    3. novembar 2014 | 16:18

    Nije moguce samo da je Tito znao koje taj covek.Takav covek na takvom polozaju. Mora covek da se pita sta je ustvari UN

  • Bili Piton

    3. novembar 2014 | 15:57

    Naivno. Ako je dosje imao Tito imali su ga ostali! Ovo je ipak bajka. Pre bih poverovao da u radiju žive mali ljudi?

  • Obućar

    3. novembar 2014 | 16:20

    Ortaci iz Hazburške regimente.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA