OTKRIVAMO: Ko je Albanac čije kosti leže pored Srba na Srpskom vojničkom groblju s polumesecom na spomeniku! (FOTO) (VIDEO)

Na Srpskom vojničkom groblju, među svim pravoslavnim krstovima nalazi se i nadgrobni spomenik na kojem je polumesec, a on je podignut u čast jednom muslimanu - Albancu koji je voleo Srbiju i dao život za nju

  • 16

DA LI ZNATE? Zanimljivu priču krije Srpsko vojničko groblje u Tijeu kod Pariza, gde se u moru pravoslavnih krstova nalazi i jedan islamski polumesec. Baš na tom mestu, među Srbima sahranjen je jedan Albanac i to ni manje ni više premijer Albanije Esad Paša Toptani!

Nekadašnji šef Albanije Esad Paša Toptani je, kao što je Telegraf.rs već pisao osvedočeni srpski prijatelj, nepravedno zaboravljen, nepravedno zanemaren u istoriji, čak i našoj.

Esad Paša je primer kako bi Albanija i Srbija trebalo da saradjuju, a njegov put je onaj koji obiluje sporazumevanjem i dobrosusedskim odnosima, a u istoriji ostaće upamćen kao Albanac koji je voleo Srbe. Zbog toga ne sme biti zaboravljen.

Esad Paša Toptani je bio jedan od vodećih albanskih političara početkom 20. veka. Tokom Prvog svetskog rata bio je na strani saveznika i Srba i pomoga srpskoj vojsci koja se povlačila preko Albanije osiguravajući im sigurne prolaze, smeštaj i hranu. Učestvovao je i u borbama na Solunskom frontu.

PROČITAJTE KO JE BIO ESAD PAŠA TOPTANI I DA LI JE ZAISTA VOLEO SRBE!

Ubijen je 1920. godine u Parizu, a ubio ga  je Avni Rustemi, politički aktivista i član albanskog parlamenta verujući da je saradjujući sa Srbima Esad Paša izdao interese albanskog naroda. Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Tijeu u Bulonjskoj šumi gde medju mnoštvom krstova stoji i jedan polumesec.

- Srbija pamti svoje heroje, ali pamti i svoje prijatelje. Srbija prašta svojim neprijateljima ali ne zaboravlja ni dobro ni zlo - izjavio je ministar za rad, zapošljavanjem boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin posle polaganja venaca srpskim junacima stradalim u Prvom svetskom ratu i prijatelju srpskog naroda, Albancu Esad Paši Toptaniju na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza. Vulin je istakao da je Esad Paša primer kako bi Srbija i Albaniija trebalo da sarađuju.

- Srbija pamti svoje heroje. Zato smo danas ovde. Ali Srbija pamti i svoje prijatelje. Srbija nikad neće zaboraviti Esad Pašu i nikad neće zaboraviti da je i u najtežim trenucima bio uz nas - izjavio je Tanjugu ministar Vulin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    17. novembar 2014 | 19:00

    Ovaj covek je u Albaniji simbol izdaje - samo da znate.

  • duxoni

    17. novembar 2014 | 19:52

    Pocivao u miru Prijatelju!!Covek koji je naredio da se hleb Srpskoj vojsci ne naplacuje nego deli,spasao je barem vecinu Srba koji su presli golgotu.

  • Sale

    17. novembar 2014 | 20:19

    Esad Pasi neka je vecna slava i hvala, kao i njegovim potomcima ako ih ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA